szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cáfolja, sőt viccnek tartja, hogy kultúrpolitikusi hatalmát Aczél Györgyéhez hasonlítják, és leszögezi, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem az Orbán-kormány kegyeltje. Fekete György nem szól bele az utódja kiválasztásába.

„A jogszabályok elég világosan kijelölik az MMA működésének kereteit és irányait, koncepcióváltásra egyetlen elnökjelölt sem készülhet” – mondta a 168 Órának adott interjúban az ősszel leköszönő MMA-elnök, aki tagadja, hogy bármilyen hatalom lenne a kezében és vicc kategóriába sorolja, ha valaki Aczél Györgyhöz hasonlítja. Úgy véli, az MMA vezetése nem politikai feladat.

Fekete szerint őt nem Orbán Viktor választotta ki a testület élére, hanem Makovecz Imre javaslatát elfogadva közösen ajánlották MMA-elnöknek, és a közgyűlés választotta meg. „Az akadémia pedig nem a jelenlegi kormány kegyeltje, hanem a magyar állam mindenkori stratégiai partnere.”

A művészek közötti harcot az elnök szerint olyan „kulturális köszörűsök” élezik ki, akiknek ez az érdekük, és akiket ezért fizetnek. Konkrétabban is megnevezi ezeket: „kulturális intézmények, színházak, folyóiratok ellenzéki vezetői, a konzervatív kormánnyal ellenséges művészek”.

Az elnök egy ilyen művészt néven is nevez, Schilling Árpádot, akit ő nem tart jelentős színházi rendezőnek, bár egy darabját sem látta. Az ellentétek ellenére, ha Schilling kezdeményezne egy tisztázó beszélgetést vele, akkor arra elmenne.

Az MMA 5,7 milliárdos büdzsével működik, és Fekete György szerint teljesen átláthatóan, „a honlapunkon minden adat fenn van, minden fillérrel el tudunk számolni”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!