szerző:
G. M.

Ha a bevándorlókra lehet mutogatni, a Ripostnak egy áldozat méltósága sem drága. Így működik a dolgokat büszkén nevén nevező kormányzati bulvárlap.

Bűncselekményeket nem bagatellizálunk el, és ez különösen fontos a szexuális indíttatású esetekre. Azonban hasonlóan fontos, hogy túlzásokba se essünk, mert az viszont épp úgy manipulatív, érzelmeket szít, és sérti az áldozat méltóságát.

A ripost.hu kedd éjjel számolt be arról, hogy "tízen erő­sza­kol­tak meg egy 17 éves lányt egy busz­meg­ál­ló­ban". Az állítás már a cikk címében benne volt, és a felvezető legelején kiderült, mitől oly érdekes ez a wilnsdorfi eset a magyar bulvárlap számára: "afrikai bevándorlók" voltak az elkövetők. Szerintük ugyanis érdekes, hogy "a számtalan nemi erőszakkal végződő bűncselekményt eddig ázsiai migránsok követték el Németországban". Majd így folytatják: "mivel azonban Angela Merkel már tárt karokkal várja az afrikaiakat is, alighanem ez az első eset, hogy 10, a fekete földrészről érkezett 'ifjú' erőszakolt meg egy 17 éves lányt egy buszmegállóban".

És aztán leírják, mi is történt egészen pontosan:

A szerencsétlen kislány éppen egy buszra várakozott, amikor az afrikaiak megtámadták. Körbefogták, leszorították a kezeit, és mindannyian brutálisan megerőszakolták, hiába sírt és kiáltozott.

Ezt az idézetet nem csak mi emeltük ki, de a Ripost is, amely a truth24.net honlapra hivatkozik. Ez a német nyelvű oldal azt állítja magáról, hogy a "hazug liberális sajtóval" ellentétben csakis az igazat írja meg. Igaz, ehhez nem félnek "illusztrációt" készíteni az esetről, amelyet a Ripost külön forrásmegjelölés nélkül át is vett. Az oldal szó szerint így írja le az esetet:

A fiatal nőt hirtelen körbevette mintegy tíz férfi – ők ezt megelőzően egy közeli buszmegállóban tartózkodtak –, lefogták, fogdosták és erőteljesen támadták szexuálisan. Miután a 17 éves fiatal segítségért kiáltott és közben maga körül rugdosott, a férfiak elengedték, és elmenekültek a Volksbank felé, ahonnan valószínűsíthetően buszra szálltak Siegen irányában.

A Ripost tehát a saját maga által hivatkozott forrásához képest is jelentősen túlzott. Pedig ha a cikk szerzője beszél németül, akkor hamar eljuthatott volna az esetet közlő helyi laphoz, amely segítségével a rendőrség szemtanúkat keresett az esethez. Ebben az áll, hogy a fiatal nőt "körbevették, lefogták, fogdosták és szexuálisan sértegették". A cikk második felében, amelyben a hatóságok kérnek segítséget, az elkövetők leírásánál az áll, hogy "a sértett által észak-afrikaiként leírt" férfiak voltak.

A hvg.hu felhívta a Siegen-Wittgenstein járási rendőrőrs illetékesét, hogy megértse, mi történt. Ezek szerint a rendőrség eddigi információit a helyi lap adta legjobban vissza. Mintegy tíz, észak-afrikainak tűnő férfi a falusi búcsúból távozó nőt körbe fogta, és ruháján keresztül fogdosta. Nem nyúltak be öltözete alá. Ezek során pedig szexuális utalásokat téve verbálisan sértegették. Az eset pár percig tartott, mivel a 17 éves lány kiabálni kezdett és maga körül rugdosott, ami miatt a 18-20 éves férfiak elfutottak. A rendőrség a konzervatív Die Welt beszámolója szerint elismerően nyilatkozott a sértett magatartásáról. Ilyen esetekre pont ezt javasolják:

minél hangosabban hívja fel magára a figyelmet az, akit megtámadtak.

A fiatal nő apjával ment be ezek után a rendőrségre, hogy bejelentést tegyen. Az áldozat erősen felzaklatott állapotban volt az eset után – tudtuk meg a rendőrségi sajtóreferenstől, ami érthető az átélt események fényében. A magyar nyilvánosságban folyó vita színvonalát ismerve ki kell ezen a ponton emelnünk, hogy a leírt események súlyos pszichés következményekkel járhatnak, az ilyen viselkedés egyetlen kultúrában sem elfogadható, a felelősöket el kell kapni, és el kell ítélni. És igen, aki bizonyítottan ilyen bűncselekményt követ el, azzal az esetleges menekültstátuszi kérelménél is maximális szigorral kell eljárni.

A Ripost eredeti írása, és a cikkünk után megejtett változtatások
©

Ez azonban a Ripost cikkét semmilyen formában nem menti. Azt állították: a "szerencsétlen kislányt" ... "mindannyian brutálisan megerőszakolták", és ő "hiába sírt és kiáltozott". Ezzel nem csak hazudik a magyar portál, de az egyetlen fontos információt is elhallgatja azok elől, akik esetleg hasonló drámai helyzetben találnák magukat. Ha ugyanis az áldozatok védelme a lap célja, akkor leírja, hogy nem volt hiábavaló a kiabálás, és van eszköz, amellyel védekezhet az ember.

Frissítés
A Ripost cikkünk megjelenése után némileg változtatott az eset leírásán. A legdurvább hazugságokat és tárgybeli tévedéseket eltávolította. Ezekre a javításokra az olvasót azonban nem figyelmeztette. 

A Siegen-Wittgenstein járás rendőrségi sajtóreferense egyébként meglepődött a hvg.hu munkatársának hívásán, mivel Magyarországról még soha, senki sem kereste. Elmondta, hogy továbbra is várják az eset szemtanúit, és egyelőre nem érkezett be újabb adat a zaklatással kapcsolatban. Arra a tálalásra azonban, amit a Ripost alkalmazott, azt mondta, az "teljesen abszurd".

A politikai szál

Azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy a bűncselekmény politikai térbe helyezése annál is messzebb áll a valóságtól, mint az eset leírása. Az észak-afrikaiak a Ripost sugallásával ellentétben nem feltétlenül "fekete-afrikaiak". Magyarul inkább közel-keletinek szoktuk leírni a feltételezett elkövetők kinézetét. Származhatnak valóban Észak-Afrikából, ahogy egyébként a szörnyű kölni szilveszter elkövetőinek jó része, vagyis Marokkóból, Tunéziából vagy Algériából, de lehetnek közel-keletiek is. A bulvárlap utóbbiakat nevezi nagyvonalúan ázsiainak. Ebből is látszik, hogy szó sincs a Ripost által láttatott "premierről".

Merkel természetesen nem várja tárt karokkal az afrikaiakat, ezzel ellentétben kifejezetten durva nyomás alá helyezte a marokkói, algériai és tunéziai kormányokat, hogy a Németországba illegálisan bevándorolt állampolgárait akkor is vegye vissza, ha azok nem rendelkeznek érvényes okmányokkal. Vagyis ne tudják meggátolni kitoloncolásukat. Ezek az emberek nem menekültként érkeztek, így egyetlen percre sem vonatkozott rájuk a német kancellár befogadó (és azóta visszavont) nyilatkozata.

Az pedig maradjon a német férfiak szégyene, hogy a német nők ellen a legnagyobb számban ők követnek el nemi erőszakot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha nyelveket tanul, ezt töltse le a számítógépére

Ha nyelveket tanul, ezt töltse le a számítógépére

Kiadták a kormányrendeletet a nyugdíjak emeléséről

Kiadták a kormányrendeletet a nyugdíjak emeléséről

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Megtalálták a 3300 éve élt, legendás II. Ramszesz fáraó 105 centis szobrát

Generációról generációra teremtjük újra az erőszakot

Generációról generációra teremtjük újra az erőszakot

Nem kell szerviz: valójában funkció, ami hibának tűnik az iPhone 11 akkumulátoros tokjában

Nem kell szerviz: valójában funkció, ami hibának tűnik az iPhone 11 akkumulátoros tokjában

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát