szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első osztály készülő Gábor édesanyja a parasznyai iskola elutasítása után végigjárta a környékük iskoláit, de sehol sem akarták fogadni a sajátos nevelési igényű kisfiát.

Az otthonához legközelebb eső, integrációval is foglalkozó sajószentpéteri általános iskolában közölték, hogy várják szeptembertől Gábort – írja a 444.hu. Korábban ez az intézmény is elutasította a kisfiú felvételét, állítólag azért, mert túl nagy létszámú osztályokkal indulnak, és attól tartottak, hogy emiatt nem tudják az integrációs feladatukat megfelelően ellátni.

Gábor édesanyja eredetileg azért fordult újra a sajószentpéteriekhez, hogy írásban, hivatalosan is megkapja az elutasítást, de ehelyett azzal a jó hírrel fogadták: mégis felveszik a fiát.

A Klik központjából is intézkedtek a gyermek ügyében. Közölték, hogy azonnal felvették a kapcsolatot az intézményvezetővel és a szülő szerdán beírathatja gyermekét „a számára megfelelő ellátást nyújtó körzet szerinti iskolába". Hozzátették: a Kazincbarcikai Tankerületi Központ már rajta volt az ügy megoldásán, már kijelölték a Gábornak megfelelő iskolát, csak a szülők és az iskola közötti kapcsolatfelvétel nem jött össze mostanáig.

Parasznyától Sajószentpéterig

A kisfiúról először kedden írt a 444.hu. A nyolcéves Gáborról óvodás korában megállapították, hogy hiperaktív, de a pedagógiai szakszolgálatnál azt írták az iskolaérettségét bizonyító adatlapjára: "a többi tanulóval együtt, integráltan oktatható”. Ez azt jelenti: bármelyik olyan iskolába járhatna, amelynek az alapító okiratában benne van, hogy sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket fogadnak. A Borsod megyei Parasznya egyetlen iskolája pont ilyen volt, fel is vették oda a kisfiút márciusban, majd egy hónap múlva mégis eltanácsolták.

Az iskola módosította az alapító okiratát, és kivették belőle az SNI-s gyerekek fogadásáról szóló részt – a szülők szerint kifejezetten miattuk. Az egyházi fenntartású iskola azzal próbált védekezni, hogy ők már állítólag előre jelezték: nem örülnek a kisfiúnak, nem is nagyon tudnának mit kezdeni vele, és már a nyílt napon is látták rajta, hogy problémás.

A szülők új iskolát kerestek, kiderült, hogy a legközelebbi integráló iskola a sajószentpéteri. Papíron egyetlen intézményről van szó, de a gyakorlatban három tagiskolából áll. Az alapító okiratában benne van, hogy az egyik tagintézményük foglalkozik „sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelése-oktatásával”, de ott közölték a szülőkkel: hiába ők a területileg illetékes integráló iskola, nincs tapasztalatuk hiperaktív gyerekek nevelésében, úgyhogy nem akarják fogadni Gábort.

Azt javasolták, hogy vigyék a gyereket egy kazincbarcikai, kifejezetten fogyatékkal élő gyerekeknek kialakított iskolába. Ott viszont azért nem fogadták a kisfiút, mert nem fogyatékos.

A család ezután a környék összes általános iskolájával megpróbálkozott, de hiába. Utoljára Alacskán mondták azt hétfő délelőtt, hogy felveszik Gábort, majd délután ők is telefonáltak az édesanyának, és közölték: mégse. Az indok az volt, hogy „nem a településen járt a kisfiú óvodába".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Sean Connery

Meghalt Sean Connery

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt