Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

A Momentum kamu indokokkal mondott nemet a közös tüntetésre, az LMP pedig válaszra sem méltatta a megkeresést, állítja a Juhász Péter, az Együtt elnöke. A hvg.hu egyik párttól sem kapott egyértelmű választ, miért nem kér a Putyin-ellenes tiltakozásból.

Juhász Péter, az Együtt elnöke a napokban nyílt levélben fordult az LMP és a Momentum Mozgalom vezetőihez, azt kérve tőlük, hogy közösen tiltakozzanak Vlagyimir Putyin 28-ai újabb látogatás ellen. Az LMP vasárnapra, a Momentum a látogatás napjára hirdetett demonstrációt; előbbi a Kossuth téren, utóbbi a Citadellánál üzen majd az orosz elnöknek, míg az Együtt a szokásos fütyülős-sípolós performanszával hétfőn akciózik a Parlament előtt.

Együtt erősebbek

Facebook-oldalán megosztott levelében Juhász felidézi, hogy februárban az Együtt egyedül tüntetett Putyin miatt, illetve hogy az augusztus 20-ai tüntetésére is meghívta a két pártot, de nemet mondtak az együttműködésre, ahogy a Róma-parti gátról szóló népszavazás ügyében sem közösködtek az Együttel.

Mindezek ellenére megint azt javasolja Juhász, hogy a három párt, az Együtt, az LMP, és a Momentum egy rendezvényen, közösen fejezze ki tiltakozását Putyin elnök politikájával szemben. “Ne legyen a három pártnak három különböző rendezvénye, hanem csináljanak egy nagy, erőt mutató akciót.”

Az Együtt elnöke szerint ez sokkal hatásosabb és célszerűbb lenne, mint sok apró rendezvény. “Utóbbi Orbán politikáját erősíti, míg az együttes kiállás reményt ad az embereknek, akik egy jobb, együttműködőbb, összekovácsolt országra vágynak” - írja posztjában.

Egyik párt sem adott nyílt választ

Megkérdeztük a két érintett pártot, mit szólnak Juhász megkereséséhez, lesz-e nagy, közös Putyin-ellenes tüntetés.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője válaszában azt írta, örülnek, ha az emberek, beleértve a Momentumos szimpatizánsokat, politikailag aktívak és akár több politikai rendezvényt látogatnak. És mivel a rendezvények különböző idősávban lesznek, így senkinek nem fog gondot okozni, hogy az általa szimpatikus rendezvényeket meglátogassa.

“Ugyanakkor nem szeretnénk cserbenhagyni azokat a szimpatizánsokat, akik kizárólag a Momentum akcióira szeretnének eljönni”

- tette hozzá Hajnal. A párt álláspontja egyébként független az LMP válaszától.

©

Az LMP mindössze annyit írt megkeresésünkre, hogy a “Momentum és az Együtt ugyanabból az apropóból, de más miatt tiltakozik tudomásunk szerint.” Ez nem egyértelmű válasz ugyan a kérdéseinkre, de úgy vesszük, hogy az LMP sem tervez közös tiltakozást Juhászékkal. (A Facebook-események leírása szerint az Együtt Orbán és Putyin illiberális, elnyomó politikája ellen tüntet, a Momentum pedig Magyarország Európához való tartozása miatt szervez demonstrácót.)

A közös tüntetés ötletgazdája a hvg.hu-nak elmondta, hogy az LMP-től a mai napig nem kapott választ a felkérésre. A Momentummal többször levelezett az ügyben, először a fütyülés miatt, végül pedig azzal az indokkal mondtak neki nemet, hogy túl későn kereste meg őket a tervvel.

Juhász szerint ezek azonban "álindokok", mivel hetekkel korábban meghirdette az akciót, illetve ha egyeztetnek, akkor meg tudták volna beszélni, hogyan nézzen ki a tüntetés. Mint elmondta, ez azt mutatja, hogy az LMP-nek és a Momentumnak is fontosabb a pártérdek, mint az ország érdeke. Sajnálatosnak tartja ezt, és reméli, hogy a választásokig megváltozik a hozzáállásuk.

Ugyanakkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy Juhász felhívásából nem derült ki, mikor és hol képzelte volna el a közös akciót - egy teljesen új helyszínen vagy valamelyik párt által kinézett helyen? Ez azért fontos részlet, mert mindkét párt már jóval Juhász levelet előtt leszervezte (hangosítás, rendőri biztosítás stb.) és meghirdette a tüntetéseket.

Az megint más kérdés, mit szólnak ahhoz a választók, hogy az ellenzéki pártok még ebben a kérdésben sem tudnak párbeszédet folytatni, és esetleg közösen kiállni egy tüntetés erejéig.

Nem kérnek az összefogásból

Ezzel újabb halálos találatot kapott az új pólus ötlete, amit még márciusban dobott be az Együtt elnöke, vagyis hogy 2018-ban közös választási listával és jelöltekkel indulnának az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentum Mozgalommal és a Kétfarkú Kutya Párttal összefogva.

©

A Momentum küldöttgyűlése azonban nemrég arról döntött, hogy korábbi ígéretüknek megfelelően nem fognak össze senkivel, és egyedül - külön listán, valamennyi egyéni választókerületben önálló jelöltet állítva - indulnak a jövő évi választáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

Újabb kupé divatterepjáró: itt az Audi Q5 Sportback

Újabb kupé divatterepjáró: itt az Audi Q5 Sportback

Hálás lesz érte a laptopja aksija: jönnek az alvó fülek az Edge böngészőbe

Hálás lesz érte a laptopja aksija: jönnek az alvó fülek az Edge böngészőbe