szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szocialisták szerint jogállami nonszensz, újabb korrupciógyanús törvény készül.

Európán kívüli állam polgára, vagy ott bejegyzett cég a jövőben kizárólag a mindenkori belügyminiszter engedélyével fektethetne be Magyarországon Pintér Sándor tárcájának tervei szerint – tudta meg a Népszava.

A lap információja szerint a belügyminisztériumi jogszabálytervezetben az szerepel, hogy egyes piaci szektorokban (ilyen a fegyver- és lőszergyártás, az atomenergia, a hitel- és pénzügyi szolgáltatások, villamosenergetikai szolgáltatás, gázszolgáltatás, vízszolgáltatás, telekommunikációs szolgáltatások, a "kommunikációs csatornák" üzemeltetése) magyarországi székhelyű gazdasági társaságban 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt kizárólag "a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős" miniszter, azaz a belügyminiszter "előzetesen beszerzett engedélyével" szerezhet majd Európán kívüli polgár.

Ez azt jelenti, hogy a mindenkori belügyminiszter egyszemélyi döntési jogkörévé tenné azt, mely külföldi, például amerikai, kínai vagy arab befektető invesztálhat Magyarországon – írja a Népszava. A belügyminiszter minden törvényi feltétel, vagy előírás nélkül, teljesen önállóan adhatná, vagy tagadhatná meg a kérelmeket.

A lapban megszólaló Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint a tervezet jogállami nonszensz, a nemzetbiztonsági célokat ráadásul erős korrupciógyanú árnyékolja. "A BM lényegében törvénybe iktatná, hogy ezekben a szektorokban csak a kormánynak, pontosabban a kormánytagnak tetsző, haveri, mondjuk nagy szatyorral érkező külföldi cégek ruházhatnak be Magyarországon" – mondta az ellenzéki képviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány