szerző:
hvg.hu

Úgy fest, ha Putyin jön, az ortodox egyháznak leesik pár milliárd. Most épp gyanús körülmények közt felújított templomot vásárol Tokajban. Az unitáriusokat is kitömjük erdélyi szobrok állítása érdekében, egymilliárdot kapnak.

A magyar állam pénzéből veheti meg a szintén magyar állami pénzből felújított tokaji ortodox templomot a Moszkvai Patriarchátus magyar egyházmegyéje. A kormány új határozata szerint 314 millió forintot adnak erre a célra. Ez év februárjában a kormány 2,4 milliárdot szánt több hazai ortodox templom, köztük a budapesti Petőfi téri székesegyház és a tokaji felújítására, valamint Hévízen egy újnak a felépítésére, és már akkor célul tűzte ki a tokaji épület tulajdonba adását. Az egyik határozatból sem derül ki, hogy a tokaji ingatlan jelenleg kinek a tulajdona, tehát kitől kell megvenni.

Ahogy a 2,4 milliárdos felújítás bejelentése is egy Putyin-látogatás előtt történt, most is erre időzítették a bejelentést. A felújítás magyarázata a zarándokturizmus fellendítése a kormány szerint.

Az unitáriusok is kapnak egymilliárd forintot épületfelújításokra, rendezvényekre és Kolozsvárott, illetve Sepsiszentgyörgyön az egyházalapító Dávid Ferenc egy-egy szobrának felállítására. A kormányhatározat utal rá, hogy jövőre lesz 450 éve az unitárius egyház megalakulásának és a tordai országgyűlésnek, amelyen „a világon elsőként a magyarok ismerték el a lelkiismeret szabadságát és a vallás szabad gyakorlásának jogát”. A pénz szinte kizárólag Erdélybe megy, ahol az unitáriusok zöme él, a kis létszámú magyarországi egyházkerület csak 10 milliót kap kiadványokra.

A 2,4 milliárdos templomfelújítások nem mentek zökkenőmentesen, ahogy arról az Átlátszó beszámolt, a felújítások akadoztak, mert a projektvezetője, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. nettó 360 millió forintot követelt az egyháztól, per is lett a dologból, mert nem fizették ki az előkészítő munkákat. Felvetült a gyanú, hogy az ortodox egyház, miután megkapta az Emmitől a milliárdokat, a saját körein belül akarja leosztani a felújítási munkákat – az orosz ortodox egyház magasrangú elöljárói érintettek ingatlanfelújítási bizniszekben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody

A 20. század leghallgatottabb dala lett a Bohemian Rhapsody