szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Úszószövetség közgyűlésének hivatalos célja a lemondott elnökségi tagok pótlása volt, de az előzmények alapján sejteni lehetett, hogy a fő kérdés az lesz, lemond-e Bienerth Gusztáv vagy leváltják. Viharos körülmények között végül utóbbi történt, a közgyűlés óriási többséggel megvonta tőle a bizalmat. Új elnököt a jelenlegi közgyűlésen nem lehet választani, de eldőlt, hogy szeptember 24-és lesz tisztújítás. Alábbiakban olvashatja közvetítésünket a mai közgyűlésről.

1 2
Sorrend megfordítása

Folyt. köv. három hét múlva

Az Ellenőrző Testület tagjait is megválasztják, kétfős lesz, két jelölt nem kapta meg a szükséges 50 százalék plusz egy fős támogatást. "Gáz van" – mondja Sándor Elek, amikor a közjegyző figyelmeztetni, hogy egy közgyűlési tagnak csak két jelöltre lehetett volna szavaznia, de volt, aki többre is igennel voksolt.

Megismétlik a procedúrát. Kétfős testület jön ki így is, rábólintott a közjegyző is.

24-én folytatódik a közgyűlés, a péntekit Sándor Elek levezető elnök berekeszti.

Köszönjük figyelmüket, közvetítésünket itt lezárjuk.

Folytatódik a szavazás

24-én az alapszabály-módosítás mellett elnököt és elnökséget, főtitkárt és igazgatókat is választanak.

Az Ellenőrző Testület tagjairól azonban most határoznak. Nyílt voksolás van, elnöknek Pozsgai Gábort teszik meg.

Szeptember 24-én lehet új elnöke a szövetségnek

Bienerth távozott, nélküle folytatódik a közgyűlés. A levezető elnök, aki eddig is finoman terelgette az esemény folyamát, azt javasolja, ne most szavazzanak az alapszabály módosításáról, hanem egy másik, új vagy halasztott közgyűlésen. Végül a tagság szeptember 24-re halasztja a döntést,

Akkor lesz tehát az új, halasztott, elnökválasztó közgyűlés.

Darnyi: Bienerth úgy távozott, ahogy még senki

"Nagyon ciki" – értékelte a levezető elnök személye körüli botrányt a hvg.hu-nak Darnyi Tamás.

Szerinte olyan még nem volt, hogy egy elnök úgy távozott egy sportszövetség éléről, hogy neki hátat fordítva, tiltakozva tapsol a tagság. Nem érti, miért kötötte Bienerth ebben a kérdésben az ebet a karóhoz.

Bienerth: Elfogadom a döntést

Bienerth sajtótájékoztatót tart a közgyűlés szünetben. A leváltott elnök szerint demokratikus volt a döntés, elfogadja, még ha az indokokat nem is tudja elfogadni.

Örül, hogy segíthetett a sikeres események megrendezésében. Szégyenkezésre nincs oka, sok progresszív változást hozott a szövetség életében – magyarázza.

Hozzáteszi azt is, hogy az elnökség sok tagja lemondott, amikor az átvilágítás eredményeit megosztotta velük, nem voltak ehhez a nyitottsághoz szokva. 

©

Visszahívta Bienerthet a közgyűlés

Kérdés, titkos vagy nyílt szavazás lesz-e Bienerth visszahívása. "Ezért jöttünk, izé, ezért is jöttünk össze" – mondja a levezető elnök.

A szövetség elnöke szeretne titkos szavazást, de a tagság többsége nyíltan akar voksolni. Megejtik a szavazást. Az eredmény: Bienerth két szavazatot kap, tízen tartózkodnak. A többiek, 141-en, a visszahívása mellett döntenek.

©

Sós marad, Bienerthet visszahívhatják

Sós visszahívásáról nem fognak szavazni, lesz viszont főtitkárválasztás a napirenden, még ha nem is választanak meg senkit, mert nincsenek jelöltek, nem volt előkészítve semmi.

Szavazni fognak az elnök visszahívásáról, nyolc ellenszavazat ellenében, három tartózkodással. Szavaznak az eredeti napirendi pontokról is, új elnökségi tagokat fognak választani, új ellenőrző testületet is választanak. Napirendre kerül az alapszabály módosítása is. Első szavazás lesz az elnök visszahívása.

Jön a szavazás az elnökség és az elnök visszahívásáról

Ha nem lesz elnökség, mert Sós Csabát is visszahívják, akkor több eset van: nem hívják vissza az alelnököt, vagy más törvényes képviselő, az igazgató is elláthatja. Az új elnököt 15-30 napon belül megválasztják, addig megoldható az ügyvezető.

Sós egyébként megszabadulna szakmai alelnöki posztjáról, maradna szövetségi kapitány. Láthatóan Sós visszahívását felvetni sem akarják. Sárdi Ákos viszont nem vonja vissza a szakmai alelnök visszahívására vonatkozó javaslatot, szerinte ezzel mondhatná ki a MÚSZ, hogy a vezetés egészének felelőssége van a szerinte kialakult szakmai csődben.

Sós bejelenti, hogy csak a következő ülésig maradna alelnök, ha nem hívják vissza.

Napirenden Bienerth visszahívása

Az intermezzo után megválasztják a jegyzőkönyvvezetőt és -hitelesítőket, szavazatszámláló bizottságot. Közben lemond még egy elnökségi tag, immár csak ketten maradtak, Bienerth és a szövetségi kapitány, Sós Csaba.

Jön a napirend megszavazása, Bienerth bejelenti, hogy befogadja a visszahívásáról szóló napirendi javaslatot egyebek mellett. 

©

Nem meglepő, ami a MÚSZ-ban történik

Ha kíváncsi, hogy jutott ide az úszószövetség és Bienerth Gusztáv, legutóbb ebben a cikkben foglaltuk össze.
1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karanténba kerül a BL-döntős Tottenham támadója

Karanténba kerül a BL-döntős Tottenham támadója

Egy vágányt akartak lerakni, 120 000 éves orrszarvú maradványaira bukkantak a szomszédban

Egy vágányt akartak lerakni, 120 000 éves orrszarvú maradványaira bukkantak a szomszédban

50 milliárd forintos nyereséget hozott össze a K&H

50 milliárd forintos nyereséget hozott össze a K&H