szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Reviczky Gábor a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt egyebek mellett arról, hogy elégedett a mostani kormány kultúrpolitikájával. A színművész úgy látja: a sok kritikát kapott Pappa Pia című film forgatókönyvét, ahhoz képest, hogy egy limonádénak készült, egész jónak találta, bár hibákat nyilván lehet találni benne.

Úgy gondolom, piszkosul helyrehoztak egy olyan országot, amelyik, ha a Gyurcsány-kormány marad, rosszabb állapotba került volna mára, mint Görögország. Meggyőződésem, hogy teljes abszurdum azt mondani, hogy ellopják az uniós pénzeket, hiszen ha így lenne, az EU lenne a legkorruptabb intézmény, amely valaha létezett, hiszen támogatná azt, hogy elherdálják a pénzt, amelyet a tagországoknak kifizet” – válaszolta az interjúban Reviczky Gábor arra a kérdésre, elégedett-e az Orbán-kormány tevékenységével.

A színművész hozzátette: az igaz, hogy mindig kormányközeli cégek kapják meg ezeket a pénzeket, és ott vannak gazemberek, akik nem fizetik ki a munkákat. Példaként említette, hogy szerinte az összes hídépítésnél előfordult ilyen. „De természetes, hogy Fidesz-közeli cégekhez jutnak a pénzek. Kiket bízzanak meg a munkákkal? MSZP-közelieket?” – kérdezett vissza.

Politikai nézetei miatt ugyanakkor nem szeret konfrontálódni, „nagyon balos közegben inkább csöndben van”. Szerinte a saját munkájukat teszik tönkre azzal, ha a színházba beengedik a politikát, annak ellenére, hogy általában minden rendező ezt kéri. Példaként említette Alföldi Róbertet, akinek az volt a feltétele, amikor beadta a pályázatát a Nemzeti Színház élére, hogy a politika ne szóljon bele a munkájába. Ő mégis nyíltan politizált minden darabjában – véli.

Reviczky Gábor úgy látja, hogy a Fidesz-kormányok alatt a színházak anyagi támogatottsága nagyjából rendben van. Ellenpontként hozta fel azt, hogy a Medgyessy-kormány alatt a teljes filmgyártás éves támogatása volt annyi, amennyibe a Kincsem film került, és a tavaly készült Pappa piára is egymilliárd-kétszázmillió forintot költöttek.

A sokat kritizált Pappa piával kapcsoltban azt mondta: alig van olyan film, amelyben ne lehetne hibát találni, és ő eddig a nézőktől valamint a szakemberektől is kizárólag pozitív visszajelzést kapott. Ahhoz képest, hogy a film egy limonádénak készült, leforgathatónak találta a forgatókönyvét is. Szerinte a „Pappa pia direkt közönségfilmnek készült, nem kell róla többet gondolni, mint ami. Úgy gondolom, a kritika azért húzta le ennyire, mert nem számítottak arra, hogy ekkora limonádé lesz”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bodnár Zsolt Kult

Budapesti rémálom – a Pappa Piát semelyik korosztálynak nem ajánljuk

Meglepetés: Csupó Gábor hiába animációs zseni, még egymilliárdból sem tudott épkézláb musicalt rendezni. Stohl András gengsztervállalkozóként, Nagy Feró lázadó nyugdíjasként játssza túl a szerepét, a központi szerelmi szál unalmasan sablonos, a cselekménynek hívott katyvaszt összetartó zenés produkciók pedig annyi izgalmat tartogatnak, mint 2017-ben bekapcsolni egy retrócsatornát. Kritika.

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

A kormány lakástámogatási programja csak a jómodú keveseknek segít

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Érettségizett a kormány: demokráciából és jogállamiságból kapta a legnagyobb egyest az olvasóinktól

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését