szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Cáfolta a sajtóértesülést az Európai Bizottság szóvivője.

A Politico.eu szerdai hírlevelében az állt, a lap bizottsági forrásai szerint a testület a menekültáthelyezési program megduplázását előirányzó javaslatot készít, miután az Európai Unió luxembourgi bírósága nyilvánosságra hozza elutasító ítéletét a kvótaperben. A brüsszeli hírportál azt írta: az elképzelések szerint 40 ezerre emelnék az Európán kívülről befogadandó menekültek számát.

A Magyarország és Szlovákia számára vereséget jelentő, és világszerte rendkívüli hírként közölt döntés napvilágra kerülése után azonban az Európai Bizottság szóvivője Twitter-üzenetében cáfolta az értesülést.

Margarítisz Szkínász kijelentette: hamisak az uniós bizottság 40 ezer ember áthelyezésére irányuló terveiről szóló híradások.

Az Európai Unió Tanácsa 2015 szeptemberében minősített többséggel, többek között Szlovákia és Magyarország ellenszavazata ellenében döntött arról, Olaszországból és Görögországból 120 ezer "nyilvánvalóan nemzetközi védelemre szoruló" embert kell áthelyezni az EU többi tagállamába. Budapest és Pozsony bíróságon támadta meg a döntést, keresetüket azonban szerdán elutasította az Európai Bíróság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ellenállunk, nem jönnek menekültek, új eljárás indulhat – kvótaítélet után mondatról mondatra

Elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét az uniós menekültkvóták ügyében az EU Bírósága, és ezzel meg is indult a hazai és a nemzetközi reakciócunami. A magyar kormány úgy látja, semmire nem kötelez az ítélet, ellenállunk, nem léphet egy menekült sem Magyarországra, aki valaha illegálisan lépett be Európába. Az Európai Bizottság új eljárást fog kezdeményezni várhatóan, erre készülünk. Kövesse a fejleményeket a hvg.hu-val.