szerző:
hvg.hu

A mobilgátat támogató egyesület megtalálta a bűnbakokat.

Új szintre süllyesztette a római-parti mobilgátról zajló vitát a Római-partért Egyesült a Facebookon. Az árvízvédelmi falat támogató szervezet az érvelésben eljutott a zsidózásig, a mobilgátat ellenző közéleti személyiségek – Lányi András, Tosics Iván, Béres András, Moldován László – fotói fölé azt írta:

„Zsidó értelmiségiek egy csoportja,Gettóba akarja zárni a római parton a 70 ha.-on lévőket!Betonfalat emelnének a Királyok-Nánási nyomvonalon ketté választva kerületünket!Hazug,demagóg állításokkal kápráztatnak!Mintha elfelejtették volna mi történt rokonságukkal a 40-es években hasonlóan akarnak elbánni a 70 ha.-on lévőkkel!Rajzolgatnak magántulajdonban lévő telkekre!Talán ki akarnak sajátítani és munkatáborba készülnek küldeni az itt élőket?Lányi,Tosics,Béres,Moldován urak mit képzelnek magukról!”

©

A kirohanás annak tudható be, hogy a mobilgát ellenzői szerint a Nánási út–Királyok útja vonalában épített – lakóövezetet védő – földgátat kellene megerősíteni, ezzel ugyanis a természeti értékek is megmaradnának.

A helyesírási hibáktól hemzsegő kommentekben a későbbiekben kiállnak az állítás mellett. „Azt hogy leirjuk hogy zsido ertelmisegiek allnak a mi kirekesztesunk elere az miert baj mert igaz.Pont az a tarsadalmi reteg akar minket kirekeszteni amelyik elszenvedte a kirekesztes osszes gyotrelmet!Nezzetek mar magatokba!Beszeljetek csaladtagjaitokkal milyen kirekesztetnek lenni.Tortenelem ora valoban!Itt az ideje kicsit olvasgatni!”

Búzás Győző, a Római-partért Egyesület elnöke egy korábbi tüntetésen azt mondta, hogy a családja 40 éve ezen a területen él, ami hivatalosan nem is ártér, és egyébként is csak 10-20 darab Duna-parti fa eshet áldozatul a beruházásnak. Az egyesült alelnökének, Egri Gábornak a nevéhez köthető cég épített szállodát a veszélyeztetett területen fekvő óriástelken.

Nem ez az első alkalom, hogy a Római-partért Egyesület a Facebookon zsidózással próbálta meg alátámasztani az érveit. Egy július 28-ai posztban azt írták , hogy „gettó készül a római 70 hektárából”, és már itt rácsodálkoztak, hogy pont Lányi András rakja le ennek az alapjait. „Ez a modern kori Magyarország legnagyobb üldözése és megbélyegzése!!” – írták akkor.

[az idézeteket változtatás nélkül közöltük - a szerk.]

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!