szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tápiószelei jegyző megtiltaná kutyák tartását egy látássérült házaspárnak, mert több szomszéd is panaszkodott a négylábúakra, hiába van köztük egy vakvezető kutya is.

Fellebbezett a helyi jegyző határozata ellen egy látássérült tápiószelei házaspár, akiknek a kutyáira több panasz érkezett a szomszédoktól az önkormányzathoz – tudósított a Hír TV.

A három kutya között egy vakvezető labrador is van. A szomszédok azt mondják: félnek az ebektől, amelyek kimásznak a kerítés alatt.

Czerny Róbert környezet- és állatvédelmi szakjogász szerint semmivel nem lehet pontosan bizonyítani, hogy a kutyák tényleg zavarják az embereket az utcán. A kerítést korábban megerősítették, utána hónapokkal később, idén nyáron a jegyző mégis megtiltotta a kutyák tartását.

Egy vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozó szakember szerint a képzett kutyák nem bánthattak senkit, oktatásuk egyik alapfeltétele ugyanis, hogy nem lehetnek agresszívak. Ha bármilyen agresszivitást mutatnak a tesztek során akár emberrel, akár más állattal szemben, nem kerülhetnek a kiképzendő ebek közé – magyarázta Lakatos Krisztina, a Vakvezetőkutya-kiképzők Országos Egyesületének tagja.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének elnöke úgy véli: a tápiószelei ügyben kompromisszumra kellene törekedni, közös megoldást keresni. A jegyzőnek segítő szándékkal kellene az ügyhöz állnia, és azt is meg kell véglegesen oldani, hogy a kutyák ne juthassanak ki az utcára – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő