szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Épp ezért rendeletben kötelezi Esztergályhorváti önkormányzata az ottani szállásadókat, hogy ellenőrizzék az oda érkező menekültek oltási papírjait.

Ahogy korábban megírtuk, egy osztrák orvos ajánlotta fel az esztergályhorváti nyaralóját a Migration Aidnek, hogy ott menekülteket üdültethessenek. A Zala megyei falu polgármestere és több helybeli már korábban közölte, hogy nem látják szívesen a menekülteket.

Az önkormányzat most elfogadott egy rendeletet, amelynek értelmében a településen szálláshelyeket üzemeltethetők csak akkor adhatnak ki szállást menekülteknek, ha megvannak a kötelező oltásaik. 

Az Index megkérdezte a rendeletről a Magyar Helsinki Bizottságot, amelynek munkatársa több ponton is jogilag aggályosnak találta.

A jogszabály egyrészt szembemegy a menedékjogról szóló törvénnyel, a szerint ugyanis csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól. 

Az alaptörvényt is sérti az önkormányzati rendelet, mivel rendeletben korlátoz olyan szabályokat, amelyeket csak törvény korlátozhatna.

A rendelet emellett diszkriminatív is, mert észszerű magyarázat nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgár között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Tavaly nyár óta nem volt ennyire kevés áldozata a koronavírusnak az Egyesült Királyságban

Autót lopott születésnapjára egy 15 éves fiú, az árokban kötött ki - videó

Autót lopott születésnapjára egy 15 éves fiú, az árokban kötött ki - videó

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért