szerző:
Gergely Zsófia

Leváltaná a fideszes alpolgármestert a XV. kerület polgármestere, Hajdu László, akit pár hónapja ugyanígy próbált meg pályán kívülre szorítani a kormánypárt helyi frakciója. A kerületi csetepaté akár már akár hétfőn eldőlhet – ha a polgármester elég képviselőt tud csatasorba állítani a helyi Fidesz ellen. Mivel az egyik helyi fideszes nemrég katapultált a függetlenek közé, még össze is jöhet az unikális politikai húzás a főváros egyik legjobban billegő kerületében.

Vonja vissza a képviselő-testület a fideszes alpolgármester, Pintér Gábor megbízatását már a hétfői ülésen – ezt javasolja Hajdu László, XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának polgármestere. Az előterjesztésben az áll: az alpolgármester már nem élvezi a bizalmát, ezért „minden feladatot, hatáskört teljes körűen megvonna tőle.

A kerületben még 2015-ben dőlt el, hogyan oszlanak meg a feladatok a polgármester és alpolgármesterei közt. Ekkor még a polgármester a 2014-től kezdve főállású alpolgármesterként ténykedő Pintért tette meg általános helyettesének.

Csakhogy az elmúlt időszakban a XV. kerületben kitört a belháború, ami azért is kódolva lehetett, mert közismerten billegő kerületről van szó. Bár a legtöbb képviselőt a kormánypárt adja, nincs többségük, így szükségük van a másik oldal – vagyis a helyi civilek-DK-liberálisok, Jobbik, LMP illetve MSZP – soraiból valaki(k)re, hogy érvényesítsék az akaratukat.

Július elején a hvg.hu írta meg elsőként, hogy több, erősen mutyigyanús beruházás elgáncsolása miatt már nyíltan nekimentek Hajdunak. Méghozzá pont ugyanezzel a módszerrel: javasolták a polgármester felfüggesztését – erről itt olvashat részletesen.

Ez nem jött össze, viszont folytatódott a perpatvar, ami Hajdu javára dőlhet el, ha neki viszont sikerül összeverbuvált annyi támogatást, hogy saját eszközét fordítsa vissza a fideszes alpolgármester ellen. Egy névtelenséget kérő kerületi forrásunk szerint Hajdu javaslatából erre lehet következtetni, főleg, hogy az egyik helyi képviselő, Merk Péter pár héttel ezelőtt kilépett a Fideszből és azóta már volt, hogy neki köszönhetően lett meg a kívánt többség egy ellenoldali javaslatnál. Forrásunk szerint más képviselők voksaira is számíthat Hajdu, így akár össze is jöhet a Pintér leváltásához szükséges 12 szavazat.

Működésképtelen így a kerület?

Javaslatában Hajdu részletesen kifejti, hogy Pintér „nemhogy nem segíti, hanem egyenesen gátolja” nemcsak az ő munkáját, de a képviselő-testületét is, és „ezzel veszélyezteti az egész kerület működőképességét”.

Ezt arra alapozza, hogy Pintér június eleje óta kizárólag azokon az üléseken vett részt, amit az általa irányított Fidesz-KDNP frakció hívott össze rendkívüli ülésként. A többi 13 alkalommal távolmaradt, sőt, távolt tartotta a frakcióját is, és ezzel már három hónapja ellehetetleníti a testület működését.

Hajdu saját megfogalmazása szerint bízott benne, hogy Pintér általános helyettesi kinevezésének visszavonásával ez a helyzet megváltozik, „de ebben csalatkoznia kellett”, így sokáig meglévő bizalma teljesen megrendült az alpolgármesterben”.

Jogsértő, ha egy képviselő nem végzi el a munkáját

Mivel a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a képviselők kötelesek részt venni a testületi üléseken, illetve a döntéshozatalban, Pintér ezzel „súlyosan jogsértő” módon viselkedik, sőt, „etikátlan módon frakciótársait is esküjük folyamatos megszegésére” kényszeríti – állítja Hajdu, aki szerint ráadásul alpolgármesteri feladatait sem végzi el „politikai okból”.

Hajdu még egyet azzal is odaszúr Pintérnek, hogy a Fidesz kézivezérelt bábjának titulálja, mikor előterjesztésben arra utal: „tisztában van azzal, hogy ezt a ’feladatot’ úgy írták elő neki. Nevet nem említ, de köztudott, hogy az expolgármesternek, a jelenlegi országgyűlési képviselőnek, László Tamásnak még mindig jelentős befolyása van a kerületben. Hogy kötelező előírásra cselekszik, az nem lehet mentség, illetve így Pintérrel „a közös munka elképzelhetetlen” – teszi hozzá.

Hajdu szerint semmit nem csinál Lampert savazásán kívül

Hajdu szerint Pintér tevékenysége nagyjából abban merül ki, hogy „minősíthetetlen és megengedhetetlen módon nyilatkozik” a polgármester bizalmát továbbra is élvező jegyzőről, aki közben ebben a nehéz helyzetben is kifogástalanul ellátja szakmai feladatait.

A XV. kerület jegyzője az MSZP korábbi egyik vezető politikusa, Lamperth Mónika, akit a helyi Fidesz folyamatosan azzal vádol, hogy ő befolyásolja a polgármestert. A jegyző nem politikai, hanem szakmai-jogi vezetője kell, hogy legyen az önkormányzatnak, amelynek törvényességéért felel. Lamperth volt az, aki jegyzőként kifogásolta az előbbi, gyanús pályázatot, de a kormánypárt ezt (is) politikai szembenállásával magyarázta a hvg.hu-nak nyár elején.

Hajdu László egy korábbi ülésen
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Magyar mozikban a Casablanca magyar rendezőjéről szóló film

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Jóformán rájuk zuhant a gleccser, de túlélték

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát