szerző:
Tóth Richárd

Egy nap alatt, hétfőn, amihez az is hozzájárulhatott, hogy a fideszes Gulyás Gergely egyetlen mondattal rendezte le az esetleges referendumot.

Az aláírásgyűjtésbe az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és az Együtt mellett beleálló Momentum hétfőn országosan ötven, Budapesten 25 helyen kezdett gyűjteni.

Egy nap alatt ötezer aláírást szedtek össze, mondta a hvg.hu érdeklődésére Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója.

A várakozásoktól elmaradó számhoz hozzátartozhat az, hogy Gulyás Gergely, a Fidesz következő frakcióvezetője szerint semmi szükség a referendumra, elég lenne módosítani a büntető törvénykönyvet. Ezt több parlamenti ellenzéki párt megfogadta, a Fidesz pedig a Jobbik javaslata mögé állt be, kedden már szavazhatnak is arról, hogy 12 évre emelkedik a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje.

A népszavazást Vágó Gábor kezdeményezte, a kérdés úgy szól, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

A kezdeményezőnek január 13-áig kell összegyűjtenie 200 ezer érvényes aláírást ahhoz, hogy a népszavazást ki kelljen írni. A Momentum 200 ezer, az MSZP 45 ezer, az Együtt és a Párbeszéd 22 és félezer aláírást ígért korábban Vágónak, de akkor még nem lehetett tudni, hogy a Fidesz is beszáll egy törvénymódosítással.

(Kép: Momentum / Facebook)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!