szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy várakozás előzte meg, de elég pimfre sikeredett az EU-s CONT bizottság sajtótájékoztatója, amely a magyarországi háromnapos vizsgálódás eredményeit összegzi. Cikkünk folyamatosan bővül.

Ki fogom ábrándítani önöket - kezdte humorizálva tájékoztatóját Inge Grässle delegációvezető. A néppárti német EP-képviselő tegnap Felcsúton járt, most összegzést ad Budapesten. Magyarországon aktív és sikeres EU-tag - mondta. Látogatásukban semmi rendkívüli nincs. Régóta tervezték az utat, már másodszor jöttek a csatlakozás óta, és még sűrűbben járnak majd erre, hogy a szenzációs élét elvegyék ezeknek az ellenőrzéseknek.

Így érkeztek meg:

Grässle hangsúlyozta, hogy ez nem politikai látogatás, semmilyen formában nem akarnak részesévé válni a választási harcnak. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága 50 órás budapesti látogatása véget ért. Összesen 9 EP-képviselő, köztük három magyar (Deutsch Tamás, Jávor Benedek és Niedermüller Péter) járta végig Magyarországot.

Megtekintették Szekszárdon a Bodri pincészetet és Baján egy turisztikai fejlesztést, valamint a politikai szempontból kényes felcsúti kisvasútat, az M4-es (kis)metrót és az V. kerületi átépítéseket.

Grässle sorolja a találkozóikat. Mint a hvg.hu keddi kérdésére, most is megismétli, hogy a Város Szíve belvárosi programnak még szeretnék látni a dokumantációját. A felcsúti kisvasútnál meggyőzték, hogy az fejlesztések sorába kapcsolódik, arról lehet vita, kell-e erre ennyi pénzt adni uniós keretekből.

Felhívta a figyelmet a nagy számú OLAF-vizsgálatokra. Egyetértenek a magyar kormánnyal, hogy az ellenőrzések fontosak. Követni fogják a mezőgazdasági költések sorsát is.

A Politico rákérdezett, szóba került-e Polt Péter összeférhetetlensége a találkozójukon. Grässle azt mondta, erről is beszéltek, ami alapvetően magyar kérdés.

©

Az Echo TV azt szerette volna tudni, miért ment el a delegáció Felcsútra. Grässle szerint javaslatok alapján állították össze a listát, és a képviselő örült a tegnapi szép kirándulásnak. Elmondta továbbá, hogy a magyar választások napja még ki sincs tűzve, így nehezen tudnák befolyásolni azt. Másfél éve tervezik, minden frakció egyetértett az időzítéssel.

Nem szeretem a kialakult klímát - mondja Grässle, ha ezt előre tudja, halasztást kért volna. Ennek ellenére sikeresnek tartotta az utat. Ilyenek után mindenki azt kérdezi, miért nem jöttünk hamarabb. De tavaly azt kellett ellenőrizniük, hogy a menekültellátási pénzeket hogyan költik a Közel-Keleten.

Grässle elmondja, hogy oda mennek gyakrabban, ahova a legtöbb pénz jut. A tervezés pedig nehézzé teszi a programok eltolását. Megerősíti, amelyet elején is mondott: gyakrabban jönnek majd, hogy csökkentsék azokat az elvárásokat, amelyeknek nem fognak tudni megfelelni.

Senki sem szeret téged - mondta Martin Schulz egykori EP-elnök Grässle képviselőnek, amikor az ellenőrök élére állt. Ezt a német politikus maga idézi fel azzal kapcsolatban, mekkora politikai súlya volt látogatásuknak. Arra nem tért ki, mennyi nyomást érzett a magyar út kapcsán a különböző politikai csoportoktól.

©

Elmondta, hogy az ellenőrzési nehézségek nem számítanak magyar sajátosságnak. Javítani kell a számvevőszékekkel való együttműködésen, és a rendelkezésre álló dokumentumokat is alaposabban kell átnézni.

Grässle mindent igyekezett megtenni, hogy a Magyarországról szóló kérdéseket általános kijelentésekké formázza át. Ismételt kérdésekre annyit mondott el, hogy a felcsúti projekt célszerűségének megkérdőjelezhetősége a teljes parlamenti bizottság véleménye volt. Ő maga a demokrácia szabálya szerint közös álláspontot képvisel, ha rajta múlna, nem is nyilatkozna.

Engem ne használjanak politikai harcra, de természetesen a felvetett kritikáknak utána kell járni - mondja Grässle. A civilekkel folytatott beszélgetés kapcsán azt az aggodalmat osztotta meg, hogy a magyarországi tendereknek bizonyos százalékában egyetlen jelentkező van. A kartell kérdését minden tagországban fel kell tárni.

16 kisvasút-fejlesztés fut Magyarországon, a 600 millió forint feletti fejlesztések száma több ezer, és mégis Felcsútra mennek - mondta el ismét kritikáját Deutsch Tamás EP-képviselő. A bizottságnak ők előre elmondták, hogy ekkora lesz a politikai zaj, ha fél évvel a voksolás előtt érkeznek.

A CONT delegációját tegnap mi is elkísértük Felcsútra, vitáztunk egyet Deutsch Tamással, és a mostanihoz hasonló semleges nyilatkozatot kaptunk Grässle delegációvezetőtől. Ehhez képest a kormány kicsit túlreagálta a delegáció érkezésének hírét, amikor tűzzel-vassal küzdött az érkezésük ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt

Pucér putyint ültettek arany wc-re a prágai orosz nagykövetség előtt