szerző:
hvg.hu

Bár a képviselőcsoport üléseinek és sajtótájékoztatóinak hangulata kétségkívül sosem lesz már olyan, mint Kósa Lajos alatt volt, a kormánypárti politikusok több együttműködést remélnek az új frakcióvezetőtől, Gulyás Gergelytől.

„Legalább összefogottabb lesz egy kicsit a frakcióülés. Akarom mondani, lesz néha frakcióülés”

– így kommentálta a hvg.hu-nak hétfőn egy fideszes képviselő, hogy október 2-án Gulyás Gergely veszi át a képviselőcsoport vezetését a tárca nélküli miniszterré avanzsáló Kósa Lajostól.

Bár a Fideszben emberileg mindenki nagyon kedveli a volt debreceni polgármestert, a szakmai felkészültségét senki szerint sem lehet összevetni a mindig mindenből naprakész, élő jogszabálytárként emlegetett Gulyáséval. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán végzett politikus az egybehangzó vélemények szerint nem véletlenül kapott már 2010-ben, 29 évesen alelnöki szerepet a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságában, és került négy évvel később – még mindig csak 33 évesen – a legfontosabb parlamenti bizottság, a törvényalkotási bizottság élére.

„Pedig Lajos is igyekezett, de hát valljuk be, egyszerűen nem neki találták ki ezt a rengeteg jogi szöszöléssel is járó munkát” – mondta a jelenlegi frakcióvezető védelmében egy idősebb fideszes, azt is hozzátéve, hogy a gyakorlatban szerinte biztos sokan örültek, hogy Kósa „nagyvonalúan” kezelte a frakcióüléseket (értsd: kéthetente 15 percben eldarálta, hogy milyen szavazások várhatók), ám ő személy szerint jobban szerette, amikor – például Navracsics Tibor, vagy akár Lázár János frakcióvezetősége idején – részleteiben is megismerhettek egy-egy törvényjavaslatot, ne adj’isten vitázhattak róla a benyújtás vagy a lezárás előtt.

©

A felkészültsége mellett Gulyást sokan amiatt is jó választásnak tartják a frakcióban, mert szerintük sokkal kompromisszumkészebb, sokkal jobban szót ért például az ellenzékkel, mint elődje, így a várakozások szerint a frakciók közötti együttműködés is sokat javulhat a segítségével, ami a kétharmad híján azért nem hátrány – emlékeztettek többen.

Gulyást kedvelik és bátornak is tartják

A parlament és 2015. óta a Fidesz alelnöki posztját is betöltő Gulyást hétfőn amúgy több megkérdezett képviselő is a párt öt legtehetségesebb politikusa közé sorolta, többen pedig azért becsülik, mert annak ellenére, hogy híresen fegyelmezett, be meri vállalni, amit a Fideszben ma már nagyon kevesen: néha még bírálja a kormányt és kimondja a fősodortól eltérő véleményét – akár a nyilvánosság előtt is. A frakcióbeli népszerűségét jelzi az is, hogy a képviselőcsoport múlt heti, évadnyitó tanácskozásán száz százalékos szavazati aránnyal választották meg a frakció élére, amire szintén nem sok példa volt korábban.

A politikus neve egyébként már két évvel ezelőtt, Rogán Antal távozásakor is felvetődött a frakcióvezetőként, az elnökség azonban akkor túl fiatalnak találta még a tisztségre.

„Nem szigorúan a kora szerint fiatal, hiszen 1997-ben Pokorni is ennyi idősen lett frakcióvezető. Csakhogy akkor mindenki fiatal volt, a frakció közben viszont megöregedett”

– érzékeltette hvg.hu-nak akkor egy befolyásos fideszes, hogy szerinte lehettek volna konfliktusok abból, ha az 50-60 éves képviselők között a 34 éves Gulyásnak kellett volna rendet tennie.

A törvényalkotási bizottság elnöke e szempontból nézve ugyan még mindig fiatal – most lesz 36 éves – a megkérdezett fideszes képviselők egyike sem tartott tőle, hogy ez gondot okozna neki. Egyrészt mert felkészültsége miatt az „öregek” is tisztelik, másrészt a frakciófegyelem fenntartása, tehát, hogy mindenki megfelelő gombot nyomjon, illetve egyáltalán, jelen legyen egy-egy fontos szavazáson, az úgysem az ő, hanem Balla György frakcióigazgató dolga.

©

Bár a fiatal utód „szórakozató faktorát” – így az ülések vagy sajtótájékoztatók hangulatát - a frakcióbeli vélemények szerint semmiképp sem lehet majd Kósa-időszakéhoz mérni, többek szerint ez nem is baj, mert

 „Lajos azért néha elég ciki volt”.

És itt nemcsak, vagy nem elsősorban az elhíresült, Kósán valószínűleg már az idők végezetig rajtamaradó „kupakos” magyarázkodásra gondoltak, hanem arra a – nem is kevés – esetre, amikor a frakcióvezető tájékozatlanságból az aktuális pártállásponttól homlokegyenest eltérően nyilatkozott bizonyos ügyekről a különböző orgánumoknak.

A nagy őszödi mesélő

Gulyással ilyen egészen biztosan nem fordul majd elő. Igaz, valószínűleg az sem, hogy úgy válaszol majd egy újságírónak, ahogy Kósa Lajos tette, amikor az őszödi beszéd rejtélyes, 2006-os nyilvánosságra kerülésének esetleges fideszes szálairól kérdezték néhány éve:

„Az őszödi kormányüdülő kéményébe Szijjártó Péter engedett le egy harminc méter hosszú, 5-ös narancssárga színű mászókötéllel, az ominózus 2006. tavaszi napon. Kezemben egy MK27-es táskamagnetofon volt, hozzá csatlakoztatva egy BEAG gyártmányú mikrofon. Gyurcsány Ferenc beszédét így vettük fel a magnóban található Polimer 90 perces kazettára, amin korábban a Karel Gott, Udo Jürgens és Korda György „Egy péntek éj Szent Ferencen” című koncertjének kalózfelvétele volt található. (...) A felvétel elkészülte után még a tetőn visszahallgatva a hanganyagot, azt tapasztaltuk, hogy sajnos néhány helyen Gyurcsány Ferenc hangja helyett Karel Gott volt hallható, ezeket a helyeket a szintén a tetőn tartózkodó, akkori Fidesz-szóvivő, Cser-Palkovics András eltorzított hangjával pótoltuk. Lelopózván a tetőről, a kazettát a Balaton partján ürgebőrbe varrtuk, és a Sió csatornán keresztül leúsztattuk a Sió-Duna torkolatáig. Itt jugoszláv békaemberek vették át és juttatták el Pestre, miközben elkészítették a kazetta CD-változatát. Így kapta meg a magyar sajtónyilvánosság, amely aztán közölte.”

Kósa Lajos frakcióvezetőként szerintünk legemlékezetesebb pillanatait ebben az összeállításunkban nézheti meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!