szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester régebben sokat utazott a vonalon, neki nem hiányzott a légkondicionálás, a BKV és az orosz gyártó azonban vizsgálja, miként lehetne légkondit szerelni az orosz metrókocsikba. Ehhez jelentős átalakításokra lenne szükség a karosszériában.

Rengeteg kritika érte a 3-as metró felújított szerelvényeit, amiért nem került beléjük légkondicionáló berendezés, csak nagy teljesítményű ventillátorok. Ezek a meleg levegőt kevergetik, így a nyári kánikulában nem sokat segítettek az utasok hőérzetén.

A BKV most megvizsgálta, hogy a felújított metrószerelvények statikailag alkalmasak lennének-e a klímaberendezés többletsúlyának a megtartására, de az derült ki, hogy csak jelentős átalakítások után válnának erre megfelelővé – mondta szerda délelőtti, rendkívüli sajtótájékoztatóján a főpolgármester.

Tarlós szerint a helyzet a metróvonal rekonstrukciója után jobb lesz, a korszerűbb hajtásrendszerrel felszerelt, felújított járművek hőkibocsátása csökkenni fog, ha aktiválják majd a fékezés után keletkező energiának visszatáplálását.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy a felújított szerelvényeknél tapasztalható hibák miatt továbbra is 2,5 milliárd forint kötbért követelnek az orosz gyártótól, amiből nem engednek.

A Metrovagonmas megvizsgálja az utólagos klimatizálás lehetőségét, illetve hogy jogilag lehet-e a kötbért szolgáltatás vásárlásával kiváltani – mondta a főpolgármester.

Tarlós István hangsúlyozta, ő is szeretne klímát a szerelvényekbe – bár korábbi interjúnkban még azzal viccelődött, hogy ilyen alapon büfékocsit is lehetne követelni beléjük. Azt is hozzátette ugyanakkor, fiatal korában sokat utazott a 3-as metróval, és neki sosem hiányzott belőle a légkondi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!