Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Ahogy a Batthyány téren is örökül hagyta az ugrótorony a betonaljzatát, úgy a Vajdahunyadvár mellett is megmarad a szinkronúszó létesítmény beton ljzata. Orbán Viktor szavai beigazolódni látszanak.

Megmarad-e a vizes vb szinkronúszó medencéinek betonaljzata a Városligeti tóban, vagy nem? Ez volt a kérdés, miután kiderült, a Penta Industry Kft. a pluszpénz ellenére nem tudja tartani a bontás határidejét. A Bp2017 Kft. sokáig nem válaszolt kérdéseinkre, de ma megtört a (mű)jég.

A kft. leírja, két ideiglenes medence található a Ligetben, "ezek további hasznosításáról tartanak az egyeztetések" – olvasható volt, hogy a túl mély, amúgy túl drága medencéket nem nagyon tudják hova tenni.

Amikor építették a létesítményt, "szükségessé vált a medencék alatti talajstabilizálás és a betonaljzat megerősítése". Ezt az aljzatot azonban nem fogják elbontani, azaz a Batthyány térhez és toronyugró toronyhoz hasonlóan a betonaljzat megmarad.

A medencék elszállítása a Városligeti Műjégpálya működését nem befolyásolja, a tárolás, szállítás és ismételt felállítás többletforrást nem igényel. A szállítás pontos időpontjáról később adunk tájékoztatást.

Az, hogy nem törik fel az aljzatot, azért fontos kérdés, mert a Városligeti tó mérete a tervek szerint jelentősen megnő, és, mivel a vízfelület beszámítható zöldfelületként, ebből származik a Városliget zöldfelületi növekményének nagy része. Ha a tónak betonaljzata van, akkor 75 százalékban számítható be, ha viszont visszaállítanák a természetes aljzatot, 100 százalékban beszámítható lenne.

Hogy is mondta Orbán Viktor a vizes vb-n, amikor Maglione FINA-elnök átadta neki a FINA elismerését?

"Ha a magyarok komolyan csinálnak valamit, azt az örökkévalóságnak csinálják. Ez egy álom."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!