szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Marcia Szent-Györgyi két napot tölt Szegeden, és a városban ellátogatott azokra a helyekre, amelyek néhai férje emlékét őrzik. Újságíróknak is mesélt a Nobel-díjas tudósról, akiről most orvosi díjat neveztek el.

A néhai férjéről elnevezett díj megalapításáról szóló bejelentés miatt Szegedre látogatott Marcia Szent-Györgyi – tudósít a Délmagyarország. A Nobel-díjas magyar tudós utolsó felesége két napot tölt a városban, ezalatt több olyan helyszínre is ellátogat, mely férje emlékét őrzi.

Szent-Györgyi Albert 80 évvel ezelőtt vehette át Nobel-díját. Az évforduló alkalmából orvosi díjat alapítottak: a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány jövő áprilisban, az egészségügyi világnapon adja át kilenc magyar orvosnak a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. Az elismerésre betegtörténetekkel lehet nevezni a legkiválóbb szakembereket, a jelöltekre szavazni lehet majd.

Marcia Szent-Györgyi a cikk szerint nem szeret nyilvánosan beszélni, interjúkat is ritkán ad, most azonban készségesen idézte fel több mint 30 éve elhunyt férjéről emlékeit. Azt mondta, hogy nagyon szerette őt, és most kicsit fáj is neki a nosztalgia.

Szent-Györgyi Albert imádta a tudományt, ezért élt. Az első világháborúban karon lőtte magát, hogy a tudománnyal foglalkozhasson. A második világháborúban viszont menekülnie kellett: éjszaka, hóban szaladt, hogy megmentse édesanyja életét. A békéért egész életében kiállt, és az a tudás, amivel rendelkezett, a gyerekkorából származik, vagyis Magyarországon szerezte – mesélte.

Az özvegy nem először járt Szegeden, 20 éve már járt ott. Szerdán járt a szobránál, megnézte Klauzál téri egykori lakását is. A sajtótájékoztató után tudta meg, hogy a városban berendeztek két Szent-Györgyi-szobát is, és azt mondta, hogy azokat is mindenképpen szeretné meglátogatni.

Marcia Szent-Györgyi egyébként nem érkezett üres kézzel a városba, ahol néhai férje diplomázott, majd professzorként és rektorként is dolgozott: elhozta azt a frakkot, melyet Szent-Györgyi Albert a Nobel-díj átvételénél viselt. A Szegeden varrt darab így sok évtized után ismét visszakerült a városba, sorsáról pedig új tulajdonosa, a Goodwill Pharma ügyvezető tulajdonosa, Jójárt Ferenc dönt majd – derül ki a cikkből.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!