szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alapjaiban írnák át a választási rendszert, a Fidesz viszont apró korrekcióra sem hajlandó ennyi idővel a választások előtt.

Nyilvánosságra hozta a Közös Ország Mozgalom a nyolc ellenzéki párt által aláírt dokumentum zárónyilatkozatát. Eszerint a többi között arányos választási rendszert akarnak, megszüntetnék a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, a manipulált választókerületeket és a különbségtételt a határon túli és a külföldön dolgozó magyarok között. Előbbiek ugyanis levélben is szavazhatnak, utóbbiak viszont csak személyesen a konzulátuson vagy az erre kijelölt helyen, ami több órás utazásra kényszerítheti őket.

Hogy több legyen a nő, bevezetnék a kvótát, de átírnák a korrupcióra és visszaélésre alkalmas kampányfinanszírozási szabályokat.

A törvényjavaslatot hamarosan az Országgyűlés elé terjesztik, ha a Fidesz nem hajlandó elfogadni, akkor polgári engedetlenség lesz - jelentette ki Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom életre hívója. Az aláíró pártok azt a ritmust már nem feltétlen veszik fel - derül ki videónkból. Ez az a zárónyilatkozat, amelyhez Gyurcsányék záradékot írtak.

Nagyjából borítékolható, hogy ennek polgári engedetlenség lesz a vége, a Fidesz ugyanis arra hivatkozva, hogy nagyon rövid idő van a választásokig, nem nyúl a törvényhez. Esetleg ha valaki népszavazást kezdeményez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!