szerző:
hvg.hu

Alapjaiban írnák át a választási rendszert, a Fidesz viszont apró korrekcióra sem hajlandó ennyi idővel a választások előtt.

Nyilvánosságra hozta a Közös Ország Mozgalom a nyolc ellenzéki párt által aláírt dokumentum zárónyilatkozatát. Eszerint a többi között arányos választási rendszert akarnak, megszüntetnék a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, a manipulált választókerületeket és a különbségtételt a határon túli és a külföldön dolgozó magyarok között. Előbbiek ugyanis levélben is szavazhatnak, utóbbiak viszont csak személyesen a konzulátuson vagy az erre kijelölt helyen, ami több órás utazásra kényszerítheti őket.

Hogy több legyen a nő, bevezetnék a kvótát, de átírnák a korrupcióra és visszaélésre alkalmas kampányfinanszírozási szabályokat.

A törvényjavaslatot hamarosan az Országgyűlés elé terjesztik, ha a Fidesz nem hajlandó elfogadni, akkor polgári engedetlenség lesz - jelentette ki Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom életre hívója. Az aláíró pártok azt a ritmust már nem feltétlen veszik fel - derül ki videónkból. Ez az a zárónyilatkozat, amelyhez Gyurcsányék záradékot írtak.

Nagyjából borítékolható, hogy ennek polgári engedetlenség lesz a vége, a Fidesz ugyanis arra hivatkozva, hogy nagyon rövid idő van a választásokig, nem nyúl a törvényhez. Esetleg ha valaki népszavazást kezdeményez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!