szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egykori elszámoltatási kormánybiztos reklamált, amiért Hagyó Miklós ügyében szerinte "túl demokratikus" ítélet született.

Felháborítónak tartja a fideszes Budai Gyula a Hagyó-ügyben született pénteki bírósági döntést.

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre enyhítette a Hagyó Miklósra, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesére első fokon kiszabott büntetést.

Budai Gyula fővárosi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet, valamint a BKV-t.

A kormánypárti országgyűlési képviselő túl enyhének, "túl demokratikusnak" tartja az ügyben született ítéletet. Kifogásolta, hogy a terhelő körülmények ellenére sok év után a másodfokú bíróság jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélte Hagyó Miklóst.

A táblabíróság hivatali visszaélés és – felbujtóként elkövetett – hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt főpolgármester-helyettest.

Budai Gyula szerint az ítélettől függetlenül "egymást érik a különböző korrupciós botrányok a szocialista térfélen". Megemlítette Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ügyét, akik a gyanú szerint több mint hárommilliárd forintos áfacsalást követtek el.

Arról a Czeglédy Csabáról van szó, aki Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédje volt, aki egy osztrák széfben egy kilogramm aranyat "dugdosott", és aki egy csaknem 60 millió forintos luxusautóval "furikázott", miközben több száz diákot megkárosított – fogalmazott a fideszes politikus.

Beszélt a 4-es metró ügyéről is, amelyben szerinte körülbelül "166 milliárd forintot a szocialisták elloptak, elcsaltak", amiért 59 milliárd forintot vissza kell fizetni az Európai Uniónak.

Budai Gyulától megkérdezték, hogy a már megszületett bírósági döntéseket nézve mit gondol korábbi elszámoltatási kormánybiztosi munkájáról. Azt felelte: eredményesnek tekinthető a 2002–2010 közötti időszakra vonatkozó elszámoltatás, az elérte a célját. Megjegyezte ugyanakkor: "sok-sok mindent fölvet", hogy az egy-egy ügyben rendelkezésére álló bizonyítékok "nem megfelelő ítéletben csúcsosodtak ki". Sok esetben a nyomozás megindításától a jogerős ítéletig nagyon hosszú idő telik el, a magyar büntetőjog pedig sajnos az időmúlást mindig a vádlottak javára értékeli – vélte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Itthon

Jogerősen is felfüggesztett börtönt kapott Hagyó Miklós

Az ügy összes vádlottjának esetében enyhítő körülményként értékelték az idő múlását. Jelentősen megemelték annak a kártérítésnek az összegét, amelyet a vádlottaknak kell fizetniük: az első fokon megítélt körülbelül 50 millió forint helyett több mint 160 milliót kell letenniük.

Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében

Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!