szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tévéinterjúban a külügyminiszter egy rossz jelenségnek nevezte a migrációt, elmondta, hogy az EU és Szerbia ki fogja fizetni a kerítést, és szerinte nem kérdés, hogy Magyarországnak az EU-ban a helye.

Az arab hírtelevízió műsorában szó esett az Európai Bíróság menekültkvótával kapcsolatos döntéséről, amelyet Szijjártó Péter megdöbbentőnek és felelőtlennek nevezett, és elmondta: az Európai Unió és Szerbia ki fogja fizetni a határkerítést.

Legkeményebb állításában kiemelte, hogy a bírósági döntés veszélyezteti egész Európa jövőjét és biztonságát, majd hozzátette: "a politika megerőszakolta az európai törvényt és értékeket".

A külügyminiszer szerint a Magyarországgal szembeni kritika rendkívül igazságtalan, mert annak ellenére, hogy az illegális bevándorlással kapcsolatban ellentéteink vannak több európai országgal, senki sem kérdőjelezheti meg, hogy Magyarország tiszteletben tartja az európai értékeket.

"Magyarország mindig teljesítette a nemzetközi kötelezettségeit. Amikor a migránsok Magyarországra jöttek, a nemzetközi szerződések és rendeletek szerint láttuk el őket, de ezek az emberek nem voltak hajlandók menekülttáborokba menni, hanem közterületeket és vasútállomásokat foglaltak el és autópályákat akadályoztak". Azt is elmondta, hogy a Magyarországon átvonuló menekültek nem működtek együtt a hatóságokkal, és fontos európai rendszabályokat szegtek meg.

Menekültek a Keleti pályaudvaron, 2015 júliusában
©

Szijjártó szerint a modern történelemben még sosem volt ilyen rossz a biztonsági helyzet Európában, és minden idők legnagyobb terror-fenyegetettségével nézünk szembe. "Ez egyenesen következik abból, hogy másfél millió illegális migránst engedtek Európába jönni, mindenféle ellenőrzés és szabályozás nélkül. Természetesen nem azt mondom, hogy mind a másfél millióan terroristák lennének, de egy ilyen nagy, illegális, masszív emberáradat lehetőséget adott a terrorszervezeteknek, hogy a harcosaikat, terroristáikat Európába küldjék".

Szerinte így a megoldás az, hogy a menekülőknek minél közelebb kell maradniuk hazájukhoz, ezért kezdeményezte Magyarország, hogy Törökországot, Jordániát, Libanont és Irak kurd területeit kell kiemelt pénzügyi támogatásban részesíteni, hogy az ottani menekülttáborokban lássák el őket.

Végül elmondta, hogy minden nézeteltérés és botrány ellenére Magyarország továbbra is az Európai Unióban kíván maradni:

Az EU tagjai vagyunk, és az EU tagjai leszünk – ez nem is lehet kérdés.

A teljes interjút itt lehet megnézni:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján

Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Ötcsillagos hotelt építettet 50 millió euróból Mészáros Lőrinc a horvát tengerparton

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk