szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfő délelőtt Botka László bejelentette, hogy lemond a miniszterelnök-jelöltségről. Erre a következtetésre jutott abból, ahogyan a többi ellenzéki párt és a "Fidesz ügynökei" múlt heti választási ajánlatára reagált. Az MSZP elnöke másként értelmezte a fejleményeket.

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Fél 10-kor bejelentette lemondását Botka László az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Szegeden, ahogy elsőként az atv.hu megírta. A bejelentésről szóló levelet a hvg.hu is megkapta, ezek szerint Botkával együtt távozik két közvetlen munkatársa is.

Botka a sajtót tájékoztatva azt írta:

Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és - számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani.

A szegedi tájékoztató előzetesen megküldött beszédében az olvasható: "én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését". Percekkel Botka bejelentése után a sajtónak megküldött levelében jelentette be Ujhelyi István EP-képviselő, hogy lemond az MSZP alelnöki posztjáról.

Botka remegve elmondott beszéde: A demokratikus pártok nem akarnak nyerni

Lépésének okairól fél 10-kor, láthatóan feldúlt állapotban, időnként remegő hangon tájékoztatta a nyilvánosságot Szegeden.

Molnár szerint összefogás kell

Kicsivel a meghirdetett időpont után a sajtó elé állt Molnár Gyula, és hamar kiderült, nem teljesen úgy értékeli a helyzetet, ahogy Botka László. Az MSZP elnöke szerint párttársa azért állt félre, hogy személye ne lehessen akadálya az összefogásnak.

Molnár Gyula sajtótájékoztatója
©

A szocialista vezetés egy elvesztett menetről beszél, de szerintük a bokszmeccs még nyerhető. Molnár vezeti a jövőben a választási felkészülést, és Hiller István, valamint Tóth Bertalan társaságában tárgyalni kezd az ellenzéki pártokkal.

Az első reakciók

Botka László lemondása után hatalmas a tanácstalanság mind a szocialista párton belül, mind a baloldalon. A hvg.hu-nak egy DK-s forrása azt mondta, Szeged polgármestere abba bukott bele, hogy diktálni akart.

Nyomást helyeztünk Botkára

– mondta a hvg.hu kérdésére Tarjányi Péter, aki pár napja azért indított mozgalmat, hogy a szegedi polgármestert üldözzék ki az országos politikából. Ő egyébként nem érez felelősséget a történtekért. Az viszont biztos, hogy Botka és Ujhelyi is épp arra utalt, hogy lemondásuk mögött az áll, hogy külső erők szereztek befolyást az MSZP-ben. Botka konkrétan fideszes ügynökökről beszélt.

©

Sajnálom Botka László lemondását! – reagált viszont a hírre Karácsony Gergely. A Párbeszéd kormányfőjelöltje azt írta: 

Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia.

Megszólalt Vona Gábor is, akinek épp ma lett volna televíziós vitája Botka Lászlóval.

Videó a sajtótájékoztatóról

Molnár Gyula pártelnök negyed 11-kor sajtótájékoztatót hirdetett, az ott elhangzottakat itt nézheti meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
T. R. Itthon

Tarjányi: Nyomást helyeztünk Botkára

A Magyar Progresszív Mozgalom vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, nem érez felelősséget abban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről.

hvg.hu Itthon

Karácsony Gergely: Sajnálom Botka lemondását

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Botka visszalépése után azt írta, Botka volt hosszú évek óta az első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia.

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát