szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány tucat járókelő és tévéstáb (Echo, M1) – ennyi volt az érdeklődés Vajnai Attiláék demonstrációja iránt. A baloldali politikus egy Hitlert ábrázoló kép miatt hívott rendőröket szeptemberben, ám állítása szerint túlkapás áldozata lett. Ezért akart most demonstrálni.

„Nem tűrjük!” – skandálta meglehetősen erőtlenül az a legfeljebb néhány tucat járókelő, akik csatlakoztak Vajnai Attilához, az Európai Baloldal Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökéhez vasárnap délelőtt a Klauzál téren, nagyobb sajtóérdeklődés sem volt.

Vajnaiék azt követően hirdették meg a rendőri túlkapások, a hatalmi önkény, a neonáci propaganda, valamint a horogkereszt használata elleni demonstrációt, hogy a Klauzál téri piacon stáló baloldali politikus szeptember elején egy Hitlert ábrázoló kép miatt kihívta a rendőröket. Egy árus ugyanis Adolf Hitlert beszédeit tartalmazó hanglemezt árult, borítóján a náci egyenruhában szónokló diktátor karján jól látható horogkereszttel. Vajnai felszólította, hogy azonnal hagyja abba a náci propaganda terjesztését és az értékesítést. Miután az árus erre nem volt hajlandó, ő hívta a rendőrséget, amely közölte vele, hogy a bejelentésére nem jönnek ki.

Akkor Vajnai közölte, hogy spontán tüntetést kezdeményez, és a piac előtti járdára felfesti a STOP NAZISM feliratot. Az Európai Baloldal elnöke az első három betűvel végzett, mikor a rendőrök a helyszínre érkeztek.

Vajnai szerint az árus helyett vele szemben intézkedtek a rendőrök, ők viszont azt állították, Vajnai fenyegette őket és ellenállt az intézkedésnek.

„A férfi személyazonosságát nem igazolta, az intézkedés alól magát kivonva a vásárcsarnokba távozott” – írta akkor a BRFK. A járőrök a férfit ismételten felszólították a személyazonosságának igazolására, amelynek nem tett eleget, ezért a járőrök megpróbálták feltartóztatni, de a férfi ellenszegült, ezért a rendőrök vele szemben testi kényszert alkalmaztak és megbilincselték. Azt állította, hogy akkor nem igazoltatták a rendőrök, csak azt közölték, intézkedni jöttek. Ő el akarta őket vezetni az árusig, aki miatt telefonált. A rendőrök nem hagyták, hogy bemenjen a csarnokba, hátulról elkapták és a földre teperték, a pólója is elszakadt.

Az ügy a belügyminiszterig, sőt a miniszterelnökig is eljutott. Utóbbi – eddig – nem reagált, Pintér szerint ellenben viszont a rendőri fellépés jogszerű és arányos volt. Vajnai a hvg.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint a rendőri fellépést az önkormányzat tulajdonában lévő vásárcsarnoknál elhelyezett biztonsági kamerák rögzítették. Vajnai 72 órán belül kért másolatot a felvételről Erzsébetváros jegyzőjétől, azonban a jegyző már csak akkor intézkedett, mikor a felvételeket törölték. Vajnai szerint törvénytelenül hagyták figyelmen kívül a kérését.

Erzsébetváros jegyzője megkeresésünkre közölte, nem ők az adatkezelők, ezért a kérelem a törvényi határidőn belül átkerült az adatkezelő Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt-hez. A jogszabályok értelmében más kérdésre a jegyző nem válaszolhatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Rendőröket dobáltak, újságírókra támadtak a járványtagadók Varsóban

Rendőröket dobáltak, újságírókra támadtak a járványtagadók Varsóban

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon

Zacher Gábor: A járványkezelés jelenleg politikai kérdés Magyarországon