szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vasárnap este a Király utca körút sarkán található gyorsétteremben elverték Szabó Zoltánt, az Index tartalomfejlesztési vezetőjét, legendás kritikusát. Az esetet egyelőre nem ismerte el a KFC üzemeltetője, de a hvg.hu-nak azt mondták: Szabó segítségével azonnal kivizsgálják, mi történt.

Az esetet így írja le Szabó Zoltán: egy közeli italkóstolásról tért be a KFC gyorsétterembe. A sorban elbeszélgetett egy párral, amelynek férfi tagja felismerte a portál videóiból. A pár végül rendelés nélkül távozott, Szabó sorra került, de ekkor közölte vele a pultos, hogy csak elvitelre lehet kérni. Az újságíró ezt követően megkérdezte: nem lehetett volna-e esetleg ezt a sor elejére kiírni, és akkor nem ácsorog itt annyit.

“De lehetett volna. Ha nem kérsz semmit, kiállnál a sorból?” – hangzott a felelet, Szabónak pedig ezen a ponton egy kicsit sok lett. Azt írja, nem igazán hasonlít William Fosterre az Összeomlásból, nem akarna fegyverrel hadonászni, csak mert fonnyadt a saláta a hamburgerben, de az elmúlt pár nap megviselte. "Találkoztam már flegmán értetlenkedő bolti eladóval, nagyon elfoglaltan megvárakoztató felszolgálóval, és egy étteremvezetővel, aki arra a kérdésre, hogy miért nincs éppen nyitva a konyha, annyit válaszolt, hogy csak" – írja.

Így aztán kikérte a vendégkönyvet. Csak annyit akart írni:

Bunkó a kiszolgálás. Üdvözlettel: Szabó Zoltán

A pénztáros viszont azt mondta, nincs panaszkönyv. Ott szokott lenni, de most nincs. Erre Szabó kérte, hívja oda az üzletvezetőt. Ő érkezett is, kezében egy A4-es, üres fénymásolópapír, hogy oda lehet írni. Szabó mondta, hogy ez nem lesz így hiteles dokumentum.

Ekkor szólt bele a beszélgetésbe a megtermett biztonsági őr: "kidobjam?" Az üzletvezető meg gyorsan rövidre zárta a vitát a papírlappal és a panaszkönyvvel: “Dobd ki”.

Az őr egyszerűen megragadta Szabó leírása szerint és irtózatos erővel végigráncigálta az éttermen, majd kidobta az ajtón.

Amikor kissé döbbenten felnéztem, csak annyit tudtam kérdezni, hogy ugye nem fogsz még megütni is? Ekkor ütött meg először. Ököllel.

Szabó azt írja: leesett a szemüvege, orrát elönti a vér. Elővette a telefonját, és szólt a biztonsági őrnek, hogy felvesz mindent és visszamegy, beszél az üzletvezetővel.

A videó szerint ezután már csak annyit ismételgetett, hogy ez most komoly? Felvétele van arról, ahogy többször megüti az őr, amíg a földre nem esik. Ezután hívta a rendőrséget. A biztonsági őrt garázdaságért állították elő, Szabót sértettként hallgatták ki, miután a száját több öltéssel összevarrták a balesetin.

Azt írja, azért állt elő a Facebookon történetével mert:

Semmi mást nem szeretnék, csak azt, hogy egyetlen pillanatra azt érezzem, hogy legalább a multinacionális nagyvállalatok nem úgy működnek ebben az országban, mint valami MGTSZ. Hogy hiába a rendszerszintű erőszakosság, meg hogy újból terjed, hogy hiába van igazad, kussolj, de legalábbis beszélj halkan, tisztelettel az elvtárssal, a kapitalizmus azért még működik, és képes kezelni az ilyen jellegű hibákat.

Azt kérdezi a KFC-t is működtető Amresttől tudja-e garantálni, hogy

  • lelkiismeretesen választják ki a biztonsági őröket?
  • kivizsgálják-e, hogyan hiányozhatott a panaszkönyv?
  • mit tesznek azért, hogy az üzletvezetők képzésébe beépüljön a panaszkezelés?

Szabó követeli, hogy a felmerülő orvosi költségeken túl 500 ezer forintot fizessen kártérítésként az Amrest, mert a munkatársuk a boltjukban nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott egy vendégnek. Azt szeretné, ha a cég november 1-ig átutalná az összeget egy általa meghatározott, gyermekekkel, szegényekkel és elesettekkel foglalkozó alapítvány számlájára. Pereskedni nem akar, de Európában szeretné érezni magát.

És a felmerülő kritikusoknak is rögtön válaszol. Például azoknak, akik azt mondanák, egy részeggel ez joggal történhet meg. Az orvosi látlelet szerint nem volt részeg – rögzíti, de elismeri, hogy nem köpte ki a viszkiket kóstoláskor. Hangsúlyozza, hogy egyszer sem ütött vissza, és semmilyen, felületi sérülést sem okozott a biztonsági őrnek.

Egyszerűen hagytam hogy hülyére pofozzon.

Hogy ezt miért a hvg.hu ismerteti és nem az Index? "Sokat gondolkoztam, hogy jó-e, ha ezt kiírom magamból, azzal a vicces felhanggal, hogy én vagyok jelenleg a magyar sajtó önkéntes KFC-szóvivője, a legnagyobb rajongó, erre még engem is laposra vernek. De aztán úgy döntöttem, hogy nincs is annál rosszabb, mint amikor az újságíró a lapot és a nyilvánosságot kalapácsként lengetve intézi el az ügyeit" – vallja Szabó.

Én nem azt szeretném, ha engem többet nem vernének meg a KFC-ben, hanem azt akarom elérni, hogy a részeg bulizókat, de még az apróval betévedő hajléktalanokat se bántsák – írja, és hozzáteszi: éppen ezért nem zavar, sőt szeretném, ha ezt a posztot megosztanátok, esetleg cikket írnátok belőle.

Az Amrest azonnali vizsgálatot indít

Az ügyben kerestük az Amrest Kft. képviselőjét, aki elmondta, egyelőre ők is tájékozódnak. Juhász Nándor marketingvezető is a Facebookon olvasott a történtekről, azt házon belül, más forrásból nem jelentették hétfő 11 óráig. Ezért egyelőre semmilyen érdemi nyilatkozatra nem vállalkozott, de az aggasztó eset azonnali, teljes körű kivizsgálását ígérte. Azt mondta, Szabóval együtt szeretnék feltárni, mi történt, és a vizsgálat gyors lezárulása után érdemben is nyilatkoznak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Lengyelországban a következő két héten tetőzhet a járvány

Lengyelországban a következő két héten tetőzhet a járvány

Menekültügy

Menekültügy

Gergely Márton: Orbán és a jogállamszabású gorilla

Gergely Márton: Orbán és a jogállamszabású gorilla