szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hévíz mostani polgármesterének idén februárban sem volt még meg a diplomája, miközben egy 2008-as keszthelyi pályázatba már azt írták bele, hogy felsőfokú végzettsége van. Végül mégsem őt büntették meg.

Egy 2008-as keszthelyi önkormányzati pályázatban az szerepelt, hogy Hévíz későbbi polgármesterének felsőfokú végzettsége van, pedig kiderült, hogy nincs: hiányzott a nyelvvizsgája a diploma megszerzéséhez. A bíróság végül nem a Fidesz–KDNP színeiben politizáló Papp Gábort, hanem azt a két DK-s politikust rótta meg, akik korábban sajtótájékoztatót tartottak a polgármester diplomája ügyében – írja a 24.hu.

A nyertes pályázatnak köszönhetően létrehozták Keszthelyen a mentorirodát, amelynek vezetője Papp Gábor lett.

Évekkel később, 2014 decemberében a Blikk írta meg, hogy csalás miatt indult nyomozás, miután Papp Gábor olyan vezető pozíciót töltött be, amihez nem volt meg az előírt képesítése. A cikk megjelenése utáni napon a Demokratikus Koalíció helyi képviselői, Nagy Zoltán és Kovács Viktória sajtótájékoztatót tartottak, amelyen az addig megjelent állítások alapján megfogalmazták kérdéseiket az üggyel kapcsolatban. Emellett a cikkre hivatkozva csalással és hazugsággal vádolták a polgármestert, és felszólították, hogy azonnali hatállyal mondjon le. Kérdésre megerősítették, hogy a cikkben olvasottnál több információjuk nincs az ügyről.

A sajtótájékoztatóról rövid hírben tudósított a Zalai Hírlap, és a Keszthelyi Televízió is forgatott a helyszínen, de a felvett anyagot nem adta le, mert a polgármester nem nyilatkozott, márpedig a tévé ezt elengedhetetlennek tartotta. Az anyagot nem archiválták, hanem törölték. És persze most már egyik érintett szereplő sem emlékszik, mi hangzott el pontosan a sajtótájékoztatón, a zalai hírportálon fellelhető cikk az egyetlen, ami a DK-sok megszólalását dokumentálja.

Papp Gábor ezután pert indított a blikkes újságíró és a két DK-s képviselő ellen rágalmazás miatt. A polgármester azt állította, hogy nem hazudott és nem csalt. A Zaol.hu-nak adott interjúban azt mondta: a munkakör betöltésének nem volt feltétele a felsőfokú végzettség, és szerinte megrágalmazták őt.

Az eredeti pályázati adatlapon valóban nem szerepel, hogy feltétel a felsőfokú végzettség, de az igen, hogy a projekt sikeres megvalósításához kiemelten fontos a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek aktív közreműködése.

Az eljárás során ugyanakkor kiderült, hogy valóban nem volt diplomája a pályázat beadásakor, sőt, az érintett egyetem nyilatkozata szerint még idén februárban sem. Papp Gábor a februári tárgyaláson elismerte, hogy a pályázatban szereplő, rá vonatkozó adatok „az ő előadása, adatszolgáltatása alapján történtek”.

Megkérdezték tőle, miért szerepel az iratokban az, hogy a legmagasabb iskolai végzettsége a főiskola, ha valójában nincs erről szó. Erre Papp Gábor a jegyzőkönyv szerint már azt válaszolta: „Ezt nem tudom megmondani, hogy miért szerepel itt is az, hogy a legmagasabb iskolai végzettségem főiskola. A pályázat megírásáért felelős osztály az illetékes.”

A bírósághoz becsatolt iratokból az is kiderül, hogy összesen mennyi pénzt vehetett fel Papp Gábor és felesége, aki szintén dolgozott a projektben. A későbbi hévízi polgármester 2009 áprilisa és 2010 októbere között a 4 órás munkáért összesen bruttó 1,7 millió forintot kapott. A felesége 2009 áprilisa és 2011 júniusa között összesen bruttó 1,7 millió forintot vehetett fel, de az nem derül ki az iratokból, hogy őt hány órában foglalkoztatták.

Papp Ágota a tavaly szeptemberi tárgyaláson az összeggel kapcsolatban ezt mondta: ha a havi nettó 36 ezer forintot jogosulatlanul vette fel, akkor bocsánatot kér, de szerinte ez nem egy nagy összeg.

Papp Gábor lemondott az iroda vezetéséről, amikor polgármester lett. A felesége viszont még egy darabig alkalmazásban volt, és a bérét is megkapta az önkormányzati projektben.

Az ügy iratai között szerepelt még egy, a DK-nál belső használatra kiadott kommunikációs panel, ami valahogy elkerült a Keszthelyi Televízióhoz is. Papp Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta a májusi tárgyalás jegyzőkönyve szerint: „Lehet, hogy odafújta a szél?”.

De mivel ez a dokumentum nyilvánosságra nem került, annak révén a rágalmazás nem valósulhatott meg, csak a két ellenzéki politikus nyilatkozataiból indulhatott ki a bíróság, amely végül a két DK-s képviselőt bűnösnek mondta ki és megrovásban részesítette. A vádlottak felmentésért, a polgármester súlyosításért folyamodott, pénzbüntetést szeretne elérni. Egyikük, Kovács Viktória tyúkpernek nevezte az ügyet, és szerinte az ellenzék vegzálásáról van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Cser-Palkovics: Nem a Fideszre és nem Orbán Viktorra tettem esküt

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük