szerző:
- esel -

A nagyjából két háztömb 300-300 lakójának egyéni szocproblémája a jövőben is marad az érintettek magánügye.

"A fal azért van itt, hogy ne járjanak erre a romák, és ne csináljanak itt a rendetlenséget. A szeméttárolóból kitúrják a ruhákat, hulladékot és oda hordják, ahol élnek. A szemetet szétszórják az utakon. A lakóházak tövébe odacsinálnak. Ez már hosszú évek óta húzódó probléma, ezért örülük annak a falnak" – mondta nem Budapesten, hanem a szlovákiai Nagymihályon, és nem magyar lapnak, hanem a SME-nek az egyik lakó.

Nem ott és nem akkor épült az első vagy utolsó ká-európai "zajvédő" fal, amely ha nem is megoldja, de ideig-óráig legalább eltakarja az adott problémát. Nagymihály előtt ott volt a csehországi Ústí nad Labem, ahol már 18 éve falat húztak a nyomor köré, de a nagy protestek hatására végül le kellett bontani. Hamarosan felzárkózhat melléjük a X. kerületi Hős utca is, ha minden igaz.

És miért ne lenne minden igaz? Mint a Hír TV megtudta, a kőbányai önkormányzat saját büdzséjéből kerítést és betonfalat húzna a problémássá vált Hős utcai házak köré, hogy így adjon csattanós választ – mire is? Itt ugyanis már rég nem arról van szó, hogy a helyiek lopnak, szemetelnek, hogy elkötik az áramot, a vizet, itt már arról van szó, hogy akár csak pár utcával odébb is elképzelhetetlenek az állapotok. A nyomorról és az erőszakról évek óta tudni, nyár óta azonban itt van a Hős utcai problémahalmaz 2.0-s verziója: a legolcsóbb, legkártékonyabb, online rendelt dizájner-biodrogok pusztítása. Dílerek, adásvétel, koldulás és agresszió, mindez közvetlenül a TEK szomszédságában.

De most végre itt a megoldás: a kormány, az önkormányzat, a rendőrség és a szociális szakma összefogása helyett falat húzunk köréjük. Azt ismerjük, az bevált, a migránsokat is hogy távol tartja ott délen.

A nagyjából két háztömb 300-300 lakójának egyéni szocproblémája a jövőben is marad az érintettek magánügye. A teljes felszámolás nyilván megoldás lenne, de az is kétmilliárd forint alsó hangon, plusz az illegális lakásfoglalókkal valamit kezdeni is kéne. Nyilván olcsóbb a kerítés és a betonfal. Ami miért is jó egyébként, nem lesz rajta kapu? Vagy lesz, de csak vízummal lehet ki- és bemenni? Ettől kevesebb lesz a verés az 1-es villamoson, a hányás az utcán, a herbál a zsebekben? Mondjuk a fal mellett szól, hogy be lehet festeni valami mediterránra, és akkor nem ront a városképen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mikor szegjük meg a szabályokat? És mi köze ennek a főnökeinkhez?

Mikor szegjük meg a szabályokat? És mi köze ennek a főnökeinkhez?

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

A pilóták kiakadtak a Ryanair új tervén

A pilóták kiakadtak a Ryanair új tervén

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Párizsban megnyitják a középületeket a hajléktalanok előtt

Párizsban megnyitják a középületeket a hajléktalanok előtt

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél