Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy néz ki, Orbán és Tarlós közösen hatástalaníthatják a népszavazást, azaz a közvetlen demokrácia legfontosabb fegyverét is.

Ismert folyamat, ahogy a Fidesz a 2010-es kormányváltás óta minden területen igyekszik elfoglalni, kiüresíteni vagy beszántani azokat az autonóm szereplőket és metódusokat, akik-amelyek a hatalmát korlátozhatnák. Alkotmánybíróság, ÁSZ, KEHI, az igazságszolgáltatás egyre nagyobb szelete, hosszan sorolhatnám. Az önkormányzatokat kinyírja, a vele kritikus plakátokat közszolgákkal, munkaidőben tépeti, a független sajtót prostituálja vagy megfojtja.

A törvényi szabályzással (is) korlátozott népszavazás is e sorba illeszthető – eleve olyan magasságba, négymillió résztvevő fölé lökte az érvényes és eredményes referendum kritériumát, amelynek még ő maga sem tudott aztán a rasszista népszavazása során megfelelni, hiába költött el tízmilliárdokat kampányra. De már eleve bombák földjén lépeget, aki nem kormánypárti szereplőként népszavazást kezdeményezne: korábban a fideszes alakok adtak be párhuzamos kérdéseket, és amíg a direkt elrontott csinálmányokon kotlott a tekintetes bizottság, addig se kellett napirendre venni a valódi kérdést.

Apropó, független testületek: esetleg mondhatna valamit az LMP az általa feltöltött Alkotmánybíróság lustánál is lustább tagjai működéséről, akik valamiért még mindig nem foglalkoznak például a CEU-törvénnyel. Értem én, hogy ezt még az előző pártvezetéssel tárgyalta le a Fidesz, de akkor is ki kéne állni, hogy ácsi, nem ezért szavaztunk be titeket, lóduljatok dolgozni!

No, de vissza a népszavazáshoz. Először voltak a kamu versenykérdések, meg a visszadobálás, hogy ez a kérdés ezért nem jó, az meg azért. Nem elég konkrét, még mindig nem elég konkrét, még mindig nem jó, mert ha itt a budiban felállok a hokedlire és felhúzom magam a kisablakhoz, és kidugok egy teleszkópos tükröt, akkor még pont rálátok. Pontosan tudták, hogy ha egy is átcsúszik egy erre alkalmas témában, akkor a Fidesszel egyébként elégedetlen társadalom kaszára-kapára, de leginkább tollra kap, és aláírja, majd beleszavaz jól. Ezért kellett inkább eltörölni a vasárnapi boltbezárást, Semjén Zsolt két és fél évtizedes munkavégzésének egyetlen bizonyítékát. Meg persze azért, mert annyira be voltak rottyantva, hogy valami Kubatov-környéki barom még kidobókat is küldött, hogy Erdösiné kamukérdése menjen be inkább, ne a szocik Nyakó Frodó által árkon-bokron át vitt, valódi boltnyitó javaslata.

Apropó, szocik: szerencsétlen Nyakó egyet hibázott, egy egyébként marginális ügyben, és rögtön kirúgjátok. Most így hirtelen tudnék pár nevet mondani, akiket előbb kellett volna, kéne, de inkább általában jegyzem meg, hogy azért megy tönkre az MSZP, mert míg más pártok bevédik az embereiket, pláne, ha az a saját közösségét védve követ el hibát, ti mindig a sajátjaitokat csináljátok ki először. Zsöszüi Nyakó.

No, de tényleg vissza a népszavazáshoz! A vasárnapi boltbezárás elleni népszavazás a siker reményét hordozta, mert benne volt rengeteg elem, amit a Fideszben utálnak az emberek (igen, ma a kormánypártot többen utálják, mint ahányan marasztalnák, csak amíg az ellenzék nem Orbánt, hanem Botkát meg Nyakót akar váltani, addig ez mindegy). Ilyen a dölyf, amivel ránk erőszakolják életmódbeli elvárásaikat (melyeket ők sem tartanak be, itt Deutsch Tamás stílusát és liberális szemnek egyébként teljesen rendben lévő, de nem túl keresztényi ösztönélet említhetném, vagy Semjén felebaráti gyűlöletét, esetleg Bayer orosznyaló antiantikommunizmusát). Az erőszak, amivel tesznek a magyarok véleményére. A hanyatt-ostobaság, amivel nem veszik tudomásul, hogy ártanak a gazdaságnak, a kereskedelemnek, és még csak nem is a számukra kedves oligarchák boltjait segítik. Mindezt leszavaztuk volna, ezért inkább a boltbezáró törvényt törölték el.

A Nolimpia ugyanez a sztori – és ha semmi mást nem is csinál már a Momentum, csak ezt az akciót (illetve növeli azon ellenzéki szereplők számát, akik nem lopnak együtt a Fidesszel a kerületekben), már akkor is jó, hogy jöttek. Ugyanaz a minta: a Fidesz a társadalomra erőltet egy grandiózus hülyeséget, a vizes vébéből tudható módon aláhazudva a költségeket, és felül a hasznot. Titkolózik, nem vitázik, nem tárgyal, csak erőszakosan tukmál és letorkol. Simán leszavaztuk volna, úgyhogy inkább megváltoztatta a törvényt.

A Római-partnál viszont más minta kezd kirajzolódni, miközben az alapügy ugyanúgy indul: a Fidesz sok gyűlölt jellemzőjét sűrítő helyzet állt elő a Duna partján. Brutális pusztításra készülnek a természetben, ez ilyen fideszes beakadás, hogy muszáj minden fát kivágni. Hazudnak a tervekről, az kiadásokról, a következményekről és a haszonélvezőkről: a vizes vébé is a kormánypárti haverbukszákat tömte, az olimpiánál is így lett volna, és a Rómaira tervezett mobilgát is egyfelől a fideszes oligarcha lakóparkját legitimálja, másfelől pedig az ott kialakítandó, a pufimellényben és kacsaszájjal szelfiző NER-luxusfeleségeknek szánt betonkorzó is saját buli. Elveszik tőlünk a Dunát, kitelepül a Habonyba ojtott rogánizmus, a maga irritáló teljességében, hogy még a legliberálisabb jómagam is gépsonkába tekert, panírozott prolibanánnal dobálná őket, lacibácsi módra.

Úgyhogy a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége visszavonta a döntését, amellyel a parti mobilgát megépítését erőltette. Így az e határozat visszavonását célzó népszavazás is okafogyott, pedig az ívet már az első nap tízezren írták alá. Csakhogy. Ellentétben a boltbezárással meg az olimpiával, az árvízi védekezés egy továbbra is fennálló feladat. Előbbiek visszavonása után más dolgunk nem volt, míg a római-parti árvízi védekezésről a közgyűlésnek kell egy újabb határozatot hoznia – és ide a bökőt, hogy a tavaszi áradás idején nem fogja magát összetörni a főváros a kármegelőzésben, hogy aztán ezzel zsarolhasson. Ami azt jelenti, hogy akár dönthetnek ugyane nyomvonal mellett – ugyanis a háttérben szépen megy tovább az ügy, a kormányhivatal még pénteken kiadta a környezetvédelmi engedélyt is a mobilgátra. Ilyen mondatokkal, hogy „az 508 fa kivágása a levegőminőségre gyakorolt hatásán keresztül nem jár hátrányos következményekkel a fővárosra, mivel nem lehet érzékelni, kimutatni a levegőminőségre gyakorolt hatását az oxigén és a szén-dioxid részarányának megváltozása tekintetében”. Itt csak káromkodni tudnék.

Mindez pedig azt jelenti, hogy jó eséllyel most bukjuk el az egyik utolsó komoly eszközt az állampárt korlátozására. Ha a Fidesz megtanulja és alkalmazza az új módszert, akkor a döntéseit mindig pont úgy módosítgatja, hogy az esetleg átengedett népszavazási kérdés már ne legyen érvényes rá – és miközben megy a kavarás, szépen eléri eredeti célját. Úgy tűnik, ez a „jogállami légzőnyílás” is bezárul. Fogadjuk el: valódi változást csak rendszerváltással lehet elérni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben