szerző:
MTI / hvg.hu

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát rendkívüli ülésén.

A testület erről 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

A Fővárosi Közgyűlés határozatában kimondta: a védmű nyomvonalának pontos kijelöléséről később dönt, és hatályon kívül helyezi az április 5-i határozatát.

Ennek a határozatnak a visszavonása érdekében kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást, ami ezzel okafogyottá vált.

Az Index beszámolója szerint az ellenzéki képviselők a lépést úgy értékelték, hogy azzal a főváros csak kicselezte a népakaratot, hogy megakadályozza a referendumot.

A vitában a III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az óbudaiak 59 százaléka a kerítések nyomvonalára kiépített védművet támogatja. Ez megvédené az árterületen élőket, és megmaradhatna a természetközeli állapot is.

A III. kerületi önkormányzat korábban jelezte, nem ad tulajdonosi hozzájárulást a mobilgáthoz, amíg nem készül tanulmányterv a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalához igazodó védműről. Akkor Tarlós István az MTI szerint érthetetlennek nevezte a lépést az InfoRádió Aréna című műsorában. Erről a változatról szólva azt mondta: sokkal drágább lenne, magántelkeken vezetne, és a tulajdonosok a kártalanítás mértékén "bármeddig elpereskedhetnek".

A jobbikos Tokody Marcell a lap szerint széttépte a határozati javaslatot: jogszabálysértőnek tartja, hogy az előterjesztést csak közvetlenül az ülés kezdete előtt osztották ki.  "A fideszes arrogancia határtalan, még mindig nem lehet tudni, hogy a főváros fura ura és bandája, tettestársai miről akarják szavaztatni a képviselőket" – mondta.

A DK-s Gy. Németh Erzsébet szerint a határozat a meghátrálásról szólt, éppen úgy, mint az olimpiai kandidáció és a boltbezárás visszavonása ügyében.

A Maradjanak a FÁK a Rómain elnevezésű Facebook-oldalon közzétették a javaslatot, amely azt nem zárja ki, hogy vizsgálják a kerítésvonali és a hullámtéri telkeken belüli nyomvonal-alternatívákat, a Nánási-Királyok úti változatot azonban igen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

Banksy a teljes képét le akarta darálni, csak elromlott az iratmegsemmisítő

Banksy a teljes képét le akarta darálni, csak elromlott az iratmegsemmisítő

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Brexit: csak May testbeszédében bízik az EP-elnök, a szavaiban nem talált újdonságot

Brexit: csak May testbeszédében bízik az EP-elnök, a szavaiban nem talált újdonságot

Irtson patkányt Super Mario-Tarlóssal!

Irtson patkányt Super Mario-Tarlóssal!