szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen harminc darab korszerű, automata WC-t helyeznének el Budapesten, a lehetséges helyszínek kiválasztása a fővárosi önkormányzat szerint folyamatban van.

A mostani 55-ről 85-re növelné az utcai illemhelyek számát Budapesten a JCDecaux nevű közterületi reklámcég, méghozzá úgy, hogy a fővárosnak ez nem kerülne semmibe. A tárgyalások azonban elhúzódnak, van olyan kerület, ahol attól félnek, hogy hajléktalanok veszik birtokba a vécét – írja az Index.

A cég köztéri reklámfelületekért cserébe helyezne el forgalmas helyeken összesen 30 darab korszerű, automatizált utcai illemhelyet.

A JCDecaux tulajdonképpen egy 2006-os, 20 évre szóló szerződést aktiválna, amit a VBM Városbútor és Média Kft. kötött a fővárosi önkormányzattal. Időközben a JCDecaux tulajdonosa a VBM tulajdonosa is lett ugyanis.

Szelei Szilárd, a Városbútor Média Kft. ügyvezetője a lapnak elmondta: felmérték a budapesti közterületeket, és 76-78 köztéri vécét találtak, de ezek jelentős része nem is működött. Az automata illemhelyeik időzítővel vannak ellátva, ami negyedóra elteltével kinyitja a köztéri vécé ajtaját. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy 15 perc letelte után hirtelen sarkig tárul az ajtó, hanem csak a zár nyílik ki, lehetetlenné téve a bezárkózást. Emellett a toalettben mozgásérzékelő is van, így ha túl sokáig tartózkodik bent valaki, akkor a karbantartó személyzet kimegy a helyszínre, megvizsgálni, mi a probléma – magyarázta.

Szelei Szilárd elmondta azt is, hogy a legtöbb európai nagyvárosban ingyenesen működnek az illemhely-automatáik, és Budapesten sem kérnének érte pénzt, hacsak a főváros máshogy nem rendelkezik. Ha a főváros és a kerületek jóváhagynák a helyszíneket, akkor egy év elteltével telepíthetnék a legyártott illemhelyeket. Előtte a gyártás mellett a közműszolgáltatókkal is egyeztetniük kell, és ki kell alakítani a betonalapot a közműbekötésekkel – tette hozzá.

A lap megkérdezte a fővárosi önkormányzatot, hogy miért nem élnek a lehetőséggel. A válasz szerint a főpolgármesteri hivatal már egyeztet a kerületi önkormányzatokkal a lehetséges helyszínekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!