szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elképesztő módon kapott állami támogatást a filmjére Mészáros Márta: Andy Vajna saját éttermében, két fogás közt dobta meg a rendezőt 700 millió forinttal. A rendező legalábbis ezt mesélte.

Hosszú interjút közöl a Heti Válasz Mészáros Márta rendezővel új filmje, az Aurora Borealis kapcsán, amely a szovjet hadsereg által megerőszakolt nők témáját járja körül. Mészáros maga az apját vesztette el Kirgizisztánban, amely akkor még a Szovjetunió tagköztársasága volt. Mészáros beszél arról is, hogy kapta meg a pénzt a filmjére: eleinte a Magyar Nemzeti Filmalap elutasította a forgatókönyvet, egyedül Havas Ágnes biztatta a Filmalap vezetőségéből. Végül Andy Vajna odaszólt a film producerének, Major Istvánnak: találkozzanak a filmmogul éttermébe, a Nobuban. Le sem ültette őket, amikor megjelentek, "talán azért, mert az asztalánál ott ült Rogán Antal és Habony Árpád". (Utóbbi, aki régeben aludt párszor Mészároséknál, amikor még "szegény fiú" volt – most már nem is köszönt a rendezőnek. Vajna annyit kérdezett:

Márta, ugye meg akarod csinálni ezt a filmet? Akkor csináld, mennyi kell? 700 millió? De nehogy kevesebbet mondjál, mert ha nem jöttök ki a pénzből, később nem adunk!

Így kapott állami támogatást a Magyar Nemzeti Filmalaptól Mészáros Márta, Jancsó Miklós özvegye.

A Filmalap adatbázisa alapján az Aurora Borealis 2015-ben végül 580 millió forintos gyártási támogatást kapott.

Megszólalt a producer

A Mészáros Mártával készült HV-interjú szemléjének megjelenése után nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz Major István. A történet az ő olavsatában így néz ki:

"Az Aurora Borealis – Északi fény filmterv valós története:

 

A forgatókönyvről akkor szereztem tudomást, amikor a 2014-es Berlini Filmfesztivál után cégünk kreatív producere, Gül Togay (a film későbbi társproducere) együtt utazott Pataki Évaval, a forgatókönyv írójával. Éva elmesélte, hogy a Filmalap eutasította a filmtervet, majd Gül kérésére átadta elolvasásra a könyvet.

Mivel láttunk fantáziát a történetben, az írókkal átirattuk a forgatókönyvet és beadtuk filmterv fejlesztésre a Filmalapba, amelynek döntőbizottsága az átírt forgatókönyvre megszavazta a filmterv fejlesztési támogatást.

Ekkor még koprodukciós filmben gondolkodtunk, német, osztrák, illetve lengyel koproducer-jelöltekkel tárgyaltunk, a Filmalaptól egy 300 millió forintos támogatási szándéklevél állt rendelkezésünkre.

Miután a lehetséges koprodukciós partnerekkel a tárgyalások sikertelennek bizonyultak, a Filmalap a teljes finanszírozás lehetőségét is felajánlotta, azzal a kitétellel, hogy a főszerepeket magyar színészeknek kell játszania, továbbá  a tervezett 900 millió forintos teljes költségvetést le kell csökkenteni.

A gyártási pályázat beadásakor valóban találkoztunk a Nobuban Andy Vajnával, a rendező, Mészáros Márta társaságában, de egyrészt barátságosan hellyel és kávéval kínált, másrészt annyit ígért csak, hogy ő a maga részéről támogatja a filmtervet, de erről majd a Filmalap 5 fős döntőbizottsága fog dönteni.

Végül 2015-ben gyártási pályázatunk pozitív elbírálásban részesült és 560 millió forintos támogatást ítélt meg a Filmalap, amely kiegészült a 200 millió forintos közvetett állami támogatással.

 

Major István producer"

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világmárkák vonzásában: új birodalmak épülnek

Világmárkák vonzásában: új birodalmak épülnek

Telefonon félemlítik meg a kkv-ket, százezreket követelnek rajtuk az új típusú csalásban

Telefonon félemlítik meg a kkv-ket, százezreket követelnek rajtuk az új típusú csalásban

Michael Bublé: „Ez az utolsó interjúm. Visszavonulok”

Michael Bublé: „Ez az utolsó interjúm. Visszavonulok”

Egy Tiborcz Istvánhoz köthető épületben lelt új otthonra Andy Vajna egyik kaszinója

Egy Tiborcz Istvánhoz köthető épületben lelt új otthonra Andy Vajna egyik kaszinója

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

Gond volt egy Rómába tartó Wizz Air géppel

3,7 millió forintot is kereshet egy jobb napján egy Kim Dzsong Un-imitátor

3,7 millió forintot is kereshet egy jobb napján egy Kim Dzsong Un-imitátor