szerző:
hvg.hu

Évek óta hajléktalanok szállják meg a szegedi mérnöki kar épülete előtti parkot és az ott lévő padokat. Ürülékszag van, és a padokat tetűfertőzés veszélye miatt kellett fertőtleníteni, de ez csak átmenetileg jelent megoldást.

Tetűfertőzés veszélyére figyelmeztetették a szegedi mérnöki kar hallgatóit: a kari épület bejáratára tettek ki felhívást arról, hogy ne használják az ott lévő padokat, amíg nem fertőtlenítették azokat. Utóbbit a városgazdálkodás elvégezte ugyan, de ez csak ideig-óráig jelent megoldást, a hajléktalanok egyelőre maradtak a téren – írja a Délmagyarország.

Az egyetem dékáni hivatala szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bejelentése után tették ki a figyelmeztetést a mérnöki kar bejáratára. A térről gondozásba vett hajléktalanokon élősködőket találtak ugyanis, és a szeretetszolgálat kezdeményezte a padok fertőtlenítését a szegedi környezetgazdálkodás közterület-fenntartási szakembereinél.

A dékáni hivatal vezetője hozzátette: az életvitelszerűen a téren élő hajléktanok jelenléte közegészségügyi szempontból több problémát jelent, mert a biológiai szükségleteiket is a téren, illetve az épülethez tartozó parkolóban végzik. Ezt több hatóságnak is jeleztek már. A mérnöki kar ismét kéri az érintett hatóságok összefogását, hogy rendeződjön végre ez az évek óta meglévő probléma.

A cikk szerint a tér egyik felén csütörtökön is „szinte vágni lehetett az ürülékszagot”. Az egyik padon kartonpapírt, ruhákat halmoztak fel, a földön flakonok sorakoztak. A lap munkatársai találkoztak egy nővel, aki azt állította: a tér egyik bokrában él három-négy hónapja. A hajában szemmel láthatóan tetvek másztak. Egy férfi az egyik temetőtől költözött át ide.

A mérnöki kar előtti tér másik felén egy nő és három férfi él, ők azt mondták: eljárnak tisztálkodni és vécézni, illetve feltakarítanak maguk után. A többi hajléktalant a Máltai Szeretetszolgálat gondozza, és időről időre lekezelik őket élősködők ellen – tették hozzá.

Egyikük, egy 62 éves férfi arra panaszkodott: a Moszkvai körúti krízisszállóra csak novembertől mehetnek be. A nőknek még sanyarúbb a helyzetük, ők csak fizetős szállóra mehetnek – állította.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Rávették fotózásra a mesterséges intelligenciát – az eredmény még a kísérlet résztvevőit is meglepte

Rávették fotózásra a mesterséges intelligenciát – az eredmény még a kísérlet résztvevőit is meglepte

Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

Népszavazást akar a Momentum a lakástakarékokról

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

A BMW szerint 600 lóerő is kevés lehet az új M8-ba

Bánki Erik: Biztos lesz valami a lakástakarékok helyett

Bánki Erik: Biztos lesz valami a lakástakarékok helyett

Egy hét éve eltűnt fiatal férfi maradványai lehettek a Dunából kiemelt autóroncsban

Egy hét éve eltűnt fiatal férfi maradványai lehettek a Dunából kiemelt autóroncsban