szerző:
hvg.hu

A szobrot 2011-ben bontatta le a pécsi önkormányzat, szerintük azóta "biztonságos helyen" tárolják azt.

A pécsi önkormányzat cégének szeméttelepén találta meg az RTL Klub híradója a Kossuth- és Munkácsy-díjas Vilt Tibor szobrász egyik alkotását.

A szeméttelepen talált szoborról Böszörményi István szobrászművész megállapította, hogy az 1983-ban elhunyt Vilt Tibor Doktor Sándort ábrázoló műve, ami korábban Pécsett volt felállítva. Böszörményi szerint kétségbeejtő és szégyen, hogy Vilt Tibor munkája a szeméttelepre került, annak ugyanis múzeumban lenne a helye.

Az egész alakos köztéri szobrot 2011-ben vitték el a helyéről, miután 2010 decemberében a kétharmados fideszes többségű pécsi közgyűlés így döntött. A szobor lebontását azzal indokolták, hogy a "szegények orvosaként" is emlegetett és a pécsi bábaképzőt alapító Doktor Sándor 1918-ban a pécsi Nemzeti Tanács elnöke volt, 1921-ben pedig közreműködött a Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság kikiáltásában is.

A pécsi önkormányzat az RTL Klub kérdéseire azt válaszolta, hogy a szobrot "biztonságos helyen" tárolják, és nincs napirenden annak újabb felállítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!