szerző:
hvg.hu

A vitába beszállt a Fidesz is, amely viszont Orbán Viktor beszédét reklámozta egy kicsit.

Botrányt váltott ki Szanyi Tibor MSZP-s politikus 1956-ra emlékező posztja. Szanyi a Facebook-oldalán osztott meg egy verset, amelynek az illusztrációja egy a forradalom idején a Köztársaság téren meglincselt ÁVH-s katona és a körülötte állók fotója.

A kép mellett pedig Márai Sándor 1956 karácsonyán írt költeménye olvasható, azzal a kommentárral: 'Ünnephez' közeledvén

A szombat este megosztott bejegyzést a 444.hu szúrta ki, amely cikkében feltette a kérdést: vajon kit akart megszólítani az ellenforradalmi illusztrációval a szocialista politikus.

Szanyi hasonló stílusban vágott vissza – megint csak a Facebookon –, méghozzá azzal a magyarázattal, hogy 1956 évfordulóján nem ünnepeljük a lincselőket, a gyilkosokat, a náci restaurátorokat.

Úgy tűnik azonban, hogy ezen a borús vasárnapon nem csak a 444 ügyeletese, Szily László, de a Fidesz sajtóosztálya is Szanyi Tibor Facebook-oldalát bújja. Így a kormányzó párt is közleményben reagált a posztra, és – hogy még egy szintet lépjünk – ezt már az MTI is lehozta.

A Fidesz szerint megdöbbentő és botrányos a politikus megnyilvánulása. „61 évvel a forradalom és 28 évvel a rendszerváltás után az MSZP-ben még mindig ott szunnyad a gyűlölet és a cinizmus az 56-os forradalom iránt. Az MSZP még mindig idézőjelbe teszi a nemzeti ünnepet, meggyalázva ezzel minden forradalmi hőst és hozzátartozóikat” - áll a Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató által jegyzett közleményből.

Amely azért a végén nem mulasztja el megjegyezni, hogy „aki méltón és békésen szeretne emlékezni az ott lesz hétfőn, a Terror Ház Múzeum előtt az Andrássy úton, ahol beszédet mond Magyarország miniszterelnöke”.

Szanyitól elhatárolódott saját pártja is. Molnár Gulya MSZP-elnök magánvéleménynek, nem pedig az MSZP álláspontjának tartja a posztot. „Én feladtam azt, hogy minden egyes párttagot egyenként próbáljak meg rendreutasítani, ha bármely testület kezdeményezi, én meg fogom szavazni az ezzel kapcsolatos retorziókat. Én magam ezzel nem foglalkozom, úgy az ilyen típusú magánakciókkal sem fogok a következő hónapokban foglalkozni. Van egy fontosabb célunk, ez pedig a választás” – jelentette ki a pártelnök a HírTV-nek.

Tavaly, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján Havas Szófia okozott botrányt az orosz köztévének adott nyilatkozatával. A politikus azt mondta akkor, hogy a forradalom "horthysta provokáció" volt.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Szed étrendkiegészítőt? Mutatjuk, milyet kellene

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Ne lepődjön meg, ha Budapesten elmegy egy utcai hirdetés mellett, és bejelez a telefonja

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Teszten a friss androidos telefon, melybe végre gyönyörű képernyőt tett a Sony

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt

A nap videója: a szupersportautó, ami minden pillanatban máshogy hasítja a levegőt