szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánypárti Magyar Időknek beszélt a miniszterelnöki megbízott Szili Katalin arról, hogy a baloldal nem is baloldal, de a Jobbikkal nem kellene összefognia. A nemzeti konzultáció szerinte amúgy jogos kérdéseket vet fel.

Interjút adott a kormánypárti Magyar Időknek Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, aki arról beszélt, hogy a baloldal és a Jobbik összefogása káoszba taszítaná az országot. Az MSZP egykori alelnöke, az Országgyűlés volt elnöke szerint az emberek Európa-szerte biztonságot és kiszámíthatóságot akarnak, így a magyar választók is oda fogják behúzni az ikszüket, ahol ezeket megkapják.

Szili a baloldal és a Jobbik esetleges összefogásáról azt mondta, szerinte nagyon furcsa, hogy azok kiáltanak most összefogásért, akik korábban a legdurvább kritikával illettek bárkit, aki egy szélsőséges párttal esetleg együtt szavazott a parlamentben vagy aláírt bizonyos kezdeményezéseket. Az ember azt várná, hogy nem érdekek, hanem értékek határozzák meg valakinek az álláspontját a szélsőségektől való elhatárolódással kapcsolatban.

Közölte, ezt rendkívül veszélyes játéknak tartja, de szerinte szerencsére ma sokkal felnőttebb a választópolgárok közössége annál, hogy egy ilyen "átverést" elfogadjon, mert szerinte akik ilyen, csupán matematikai megoldásokkal mázolnak, azok elfelejtik, hogy a választóknak szívük is van. Végül pedig azért is veszélyes mindez, mert egy országot nem lehet a káoszba taszítani. Arról ugyanis nem beszélnek a baloldal és a Jobbik összefogását sürgetők, hogy mi lesz a választást követő napon.

Szili emellett kifejtette azt is, hogy ma már egyébként nem érvényesek azok a fajta ideológiai, baloldal-jobboldal jellegű megkülönböztetések, mert a Fidesz vezette be például a bankadót, amit annak a baloldali politikai erőnek kellett volna megtennie, amely viszont szerinte (az MSZP volt alelnöke szerint) Magyarországon mindig a tőke oldalán állt.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette a kormány álláspontjával azonos nézeteit az EU-ról is, amelyről azt mondta, már túlhaladottá váltak az Európai Egyesült Államok létrejöttéhez fűződő elképzelések is, mert a működőképes Európának inkább a nemzetek Európájára kell épülnie, vagyis minden nemzetnek meg kell őriznie a saját identitását, hagyományait, értékvilágát.

"Ez az Európa természetesen abban a keresztény kulturális körben értelmezendő, ami mindig is a sajátja volt" – visszhangozta Orbán Viktor nézeteit az egykori MSZP-s.

Szili a nemzeti konzultációval is egyetért, arra a kérdésre, hogy a határon túli magyarság szempontjából van-e jelentősége a "Soros-tervvel" kapcsolatos nemzeti konzultációnak, Szili arról beszélt, hogy a határon túliak is érzik, hogy egy korszak végéhez és egy új korszak kezdetéhez értünk, mert vége a XX. századi neoliberális világnak, "a kozmopolita világlátás, amit korábban internacionalizmusnak hívtunk, megszűnőben van", és ezzel szemben a biztonság kérdése vált a legfontosabbá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Kést rántott, amikor szóltak, hogy vegyen fel maszkot

Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog

Négygyerekes férfi halálát okozta a bika nevű új drog