szerző:
Tóth Richárd

Minden sarkon rendőrök állnak a Hős utcánál és most már kerítést is emeltek a házak közé. A környék továbbra is törvényen kívüli helynek tűnik, pedig azt beszélik, milliárdos értéket rejt.

Fegyverropogás hallatszik ki a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti lőteréről, a Hős utcában sétálva is tisztán hallatszanak a lövések. Nem a készenlétisek az egyetlen fegyveres testület a környéken, a szomszédos Zách utcában van a Terrorelhárítási Központ, a Hungária körúton pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol a jövő katonáit képzik. Persze nem ezért állnak minden sarkon rendőrök hónapok óta, akiktől függetlenül a Hős utca továbbra is törvényen kívüli helynek tűnik.

A Hős utca mindig is a drogterjesztés és -fogyasztás egyik központja volt, de amióta robbanásszerűen terjednek az új típusú anyagok (elsősorban a herbál és más szintetikus szerek), rendszeressé vált, hogy magatehetetlenül rángatózó, önkívületben lévő fiatalok esnek össze a villamosmegállóban vagy ténferegnek a környéken. Folyamatosan kerülnek tiltólistára az új szerek, a rendőrség is megemelt létszámmal van jelen a környéken, de a helyiek szerint ez nem sokat jelent.

Ha bemegy, megölik

Ottjártunkkor a villamosmegállóban is rendőrök álltak, azonban nem messze tőlük, a közszolgálati egyetem kerítésének tövében egy férfi és egy nő üveges tekintettel meredt maga elé:

Hiába vannak itt – mutatott a férfi a rendőrök felé –, csak látszatmegoldás. Semmit nem oldanak meg, minket meg itt hagytak megdögleni.

Sétánk során mi voltunk az egyetlenek, akiket nem igazoltattak a Hős utca és a Zách utca sarkán álló rendőrök, volt olyan támolygó ember is, aki után futva mentek, hogy igazoltatás után teljesen átkutassák. Az egyik rendőr, kérdésünkre, hogy milyen most a környék, amióta megemelt létszámmal vannak kinn a hatóságok, csak annyit mondott:

Bemehet a házakba, kérdezze meg. De nem biztos, hogy ki is jön onnan.

Amikor ezt elmondtuk egy ottani párnak, amely a rosszabb hírű 15. B épületből jött ki, azt a figyelmeztetést kaptuk, „ide ne menjen, mert megölik”.

©

Nem lát semmit

Múlt csütörtökre kerítést építettek a Hős utca 15. A és B közé, valamint kitettek néhány építkezéseknél is használt betonelemet is, a Magyar Nemzet szerint ezzel azt akarja megakadályozni az önkormányzat, hogy autóval behajtsanak a területre, ahol korábban sok szemét gyűlt össze, amelynek az elszállítására 20 millió forintot költöttek. Amikor ott jártunk, hulladék tényleg nem volt ugyan a két háztömb közötti területen, de a lakóknak a mai napig természetes, hogy az emeletről a belső udvarra dobják a szemetet, amelybe aztán használt fecskendők is kerülnek.

A helyiek nem értik, miért kellett a kerítés, ráadásul egyelőre be is lehet hajtani rajta kocsival, a hvg.hu riportere is látott egy BMW-t bent parkolni. A kerítésen lévő kapura azonban hamarosan lakat kerülhet, de azt senki sem tudta megmondani, jár-e majd ahhoz a lakóknak kulcs. Egy húsz éve az A tömbben lakó nő felmosás közben azt mondta, szerinte a közvélemény felnagyítja a Hős utcáról szóló történeteket, ő reggel, amikor dolgozni megy és este, amikor hazaér, biztonságban érzi magát. Amikor az eldobott fecskendőkről, használt óvszerekről és a bűncselekményekről kérdeztük, csak annyit mondott, ő nem lát semmit.

©

Több lakó is azt állította, a szerhasználók nem a Hős utcában laknak, csak idejönnek az anyagért, ezen pedig a felhúzott kerítés sem fog változtatni. „Semmi értelme ennek a kerítésnek, de legalább el lehet mondani, hogy csináltak valamit. A szemét meg úgyis mindig újratermelődik.”

– Kábítószer van?
– Hol?
– Itt.
– Nincs.
– De hát itt van az eldobott tű.
– Akkor lehet, hogy van. De nem előttem csinálják, kora reggel még csendes, késő este pedig már csendes itt minden.

A nő egyébként – azzal együtt, hogy elmondása szerint biztonságban érzi magát a Hős utcában – azt tervezi, hogy elköltözik. „Nem csak tervezem, el is fogok, itt hagyom ezt a környéket. Kitörök” – mondta. Ugyanis hiába vitték el a szemetet, a házak szörnyű állapotban vannak, a folyosók legtöbb helyen aládúcolva, felfoghatatlan mértékű a szegénység, harmadik világbeli állapotok uralkodnak a környéken.

©

A gyerek nem mehet le az udvarra

Egy szintén az A tömbben lakó férfi a feleségével és öt gyerekével él egy szoba-konyhás lakásban, a Hős utcában nőtt fel, nem is tervezi, hogy máshová megy. Azt mondta, mivel régóta itt lakik, őt békén hagyják, soha nem volt problémája. Látja ugyan, hogy sok a drogos, virágzik a prostitúció is, de neki itt kell boldogulnia, úgy fogalmazott, más lehetősége nincs.

– Biztonságban érzi magát?
– Igen.
– De azért csak tud arról, mik mennek itt.
– Én ezekről nem tudok, csak hallottam.
– És a gyermekei biztonságban vannak?
– Ők is biztonságban vannak, de nem merem leengedni őket az udvarra, iskolába is másik kerületben járnak. De mondják, építenek egy játszóteret a két ház közé, arra a területre, amit most lezártak. Az jó lenne.
– És ha ott látna egy eldobott fecskendőt vagy egy használt óvszert?
– Elővennék egy zsebkendőt, megfognám és kidobnám. Ez az élet rendje itt.

Befektetési céllal

A lakók szerint a Hős utcai társasházakban található lakások nagyjából fele van a kerület tulajdonában, a többi magántulajdon. A hvg.hu úgy értesült, a kerületnek az a célja, hogy megszerezze a lakóktól a magántulajdonú lakásokat is. A helyiek hallottak erről, de azt egyelőre nem tudják, mit ajánlanak majd nekik. Több lakás is eladó a két háztömbben, információink szerint az egyiket másfél millió forintért hirdetik, de a leendő vevőnek a vételár mellett ki kellene egyenlítenie a lakást terhelő kétmilliós közműdíjtartozást is.

©

A Hős utcai lakásügyletekre rálátó forrásunk azt mondta, bármennyire is meglepő, kelendőek az ottani eladó ingatlanok, azonban az új tulajdonosok nem beköltözni akarnak. Úgy tudni, a vásárlás mögött befektetési cél áll, ugyanis többen azt mondják, a szomszédos TEK terjeszkedni akar, a háztömböket lebontják majd, az akkori tulajdonosoknak pedig csereingatlant vagy pénzt ajánlanak.

Van itt érték, csak nem látszik. A terület, ahol a két tömb áll, kétmilliárd forintot ér – mondta forrásunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Kerítés épült a Hős utcai házak közé

Közel kétmillió forintból épített kerítést a X. kerületi önkormányzat a Hős utca 15. A és B épülete közé. Nem összefüggő építmény ez, hanem egy néhány méteres kerítés, illetve néhány, építkezésekről ismert betontömb.

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Vona Gábor politikai workshopot szervez, 7 ezer forintért

Ma éjjel nézzen fel az égre, gyönyörű dolgot fog látni

Ma éjjel nézzen fel az égre, gyönyörű dolgot fog látni

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat