szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Nyilvánosak a tao-pénzek, az erre vonatkozó adatokat ki kell adni – mondta ki a Kúria szerdán abban a perben, amelyet a Transparency International indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen. De ettől még a magyar sport továbbra is tele lesz nehezen követhető pénzekkel.

A Transparency International a cégek társasági adójából az állam által sportcélra átengedett pénzekkel kapcsolatos 2011 és 2016 közötti adatok kiadását kérte a két minisztériumtól. A civil szervezet szerint a tao-rendszer 2011-es létrehozása óta eltelt időben több mint 360 milliárd forint ment el ilyen támogatásokra.

Korábban az elsőfokú bíróság nem jogerősen elutasította a keresetet, a másodfokú bíróság azonban javarészt helyt adott annak, és jogerősen kötelezte a tárcákat a kért adatok nagy részének kiadására. Az elsőfokú bíróság elutasító döntésében részben adótitokra hivatkozott, részben pedig arra, hogy a kért adatok nem közérdekűek, az átlátható költségvetési gazdálkodáshoz nem szükséges az egyes gazdálkodó szervezetekre lebontva kiadni az adatokat.

A másodfokú bíróság jogerős ítéletében ugyanakkor azzal érvelt, hogy az adótitok nem abszolút korlátja a közérdekű adatok kiadásának, a közpénzek felhasználásának minden formája nyilvános, és ezzel annak is számolnia kell, aki tao-pénzek formájában nyújt támogatást. Az ítélőtábla azt is kifejezetten leszögezte, hogy a tao-támogatási rendszer közpénz, állami támogatás.

Erősebb a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog, mint az adótitok – mondta ki a másodfokú bíróság. A Transparency keresetének javarészt helyt adva csupán annyiban utasította el azt, hogy nem kötelezte az adatkezelőket a tao-pénzekkel kapcsolatos egyes céges adatok – így például az adózó székhelyének, adószámának, számlaszámának – kiadására. Az alperes minisztériumok a jogerős ítélet ellen a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel.

Nagy győzelem

A szerdai tárgyaláson ismertetett kérelmekben az alperesek a jogerős ítélet megsemmisítését, a kereset elutasítását és az elsőfokú ítélet jogerőre emelését kérték. Hivatkoztak a többi között arra, hogy nem közérdekűek azok az adatok, amelyeknek a kiadását kéri a felperes, adótitkot sértene a kereset teljesítése, és a bíróság nem mérlegelhet, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát vagy az adótitok védelmét részesíti-e előnyben.

A felperes ugyanakkor azt kérte a Kúriától, hogy ne csupán 2016-ig, hanem a kereset teljesítéséig terjedő későbbi időszakra is adják ki a kért adatokat. A Kúria a felülvizsgálati kérelmeket elutasította és a jogerős ítéletet helyben hagyta.

Orbán Viktor a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában játszott Puskás Akadémia - Budapest Honvéd mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában 2016. április 30-án.
©

A Kúria szóbeli indoklása szerint az alaptörvény és több alkotmánybírósági határozat is kimondta: a közpénzek felhasználásának átláthatóságához kiemelkedő közérdek fűződik. A Transparencyt képviselő Karsai Dániel az ítélethirdetés után a hvg.hu-nak ezzel kapcsolatban azt mondta, a Kúria döntése az adatnyilvánosság nagy győzelme.

Vannak még jól működő bástyák Magyarországon, a bíróságok nem vevők a trükközésre, azaz nem asszisztálnak ahhoz, hogy polgári jogi-adójogi eszközökkel az állam eltitkolja működését, csorbítva ezzel a közérdekű adatok nyilvánosságát. A tao-pénzek sem veszítették el tehát közpénzjellegüket.

Az ügyvéd fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Kúria döntésében hangsúlyozta, az információszabadság előrébb való, mint az adótitok.

Nem a sportteljesítmény számít

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország vezetője is nagy győzelemnek minősítette a történteket. Mint mondta, ezzel a tao-rendszer első fél évtizedének leglényegesebb adatai nyilvánosságra kerülhetnek. Lapunknak azt mondta, a TI két és fél évvel ezelőtt azért kezdte el feltérképezni a tao-támogatások rendszerét, mert az volt a hipotézise, hogy a támogatásokat nem a sportteljesítmény után kapják a klubok. Nem véletlen, hogy a 2016/2017-es idényben a tao-rekorder a fociklubbok közül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány volt, 2,92 milliárd forintos támogatással. A Tállai András NAV-elnök igazgatta Mezőkövesd Zsóry FC 779 milliót, a Seszták Miklós miniszterhez kötődő Kisvárda 581 milliót kapott a taóból.

A Transparency másik feltevése az volt, hogy a cégek azért támogatnak bizonyos klubokat, mert cserébe remélnek valamit az államtól, mondjuk egy közbeszerzést. A Kúria szerdai döntését követően, valamint a nyilvánosságra kerülő adatokból kiderülhet, hogy ez így van-e.

Az adatok megismerésével korrupciós jelenségek válhatnak láthatóvá

– mondta Ligeti, hozzátéve, hogy az írásba foglalt ítélet kézhezvételét követő két héten belül ki kell adniuk az alpereseknek a kért adatokat, vagyis erre még idén sor kerülhet. Minden bizonnyal a politikai kampánynak is része lesz a tao-támogatás, a TI jogi igazgatója ugyanakkor azt mondta, ha rajtuk múlt volna, akkor már rég nyilvánosak lennének ezek a támogatások. Nagymértékű változás pedig nem várható azt követően sem, hogy kiderül, ki kit támogatott:

ez egy nagyon fontos győzelem, de a magyar sport eddig is tele volt, és ezután is tele lesz nehezen nyomon követhető pénzekkel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az olaszországi tartományok egynegyedében nem diagnosztizáltak új fertőzöttet

Az olaszországi tartományok egynegyedében nem diagnosztizáltak új fertőzöttet

Élelmiszerért állnak sorba az USA éléskamrájában

Élelmiszerért állnak sorba az USA éléskamrájában

Milliók élete lehet veszélyben, mert a koronavírus-járvány eltereli a figyelmet más fertőző betegségekről

Milliók élete lehet veszélyben, mert a koronavírus-járvány eltereli a figyelmet más fertőző betegségekről