Windisch Judit
Windisch Judit

Sorban vitték be egymásnak az ütéseket a poltikusok Baló György műsorában, az RTL Klubon. Szélt két oldalról agitálták, hogy szálljon be az összefogásba. Összefoglalónk a Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Szél Bernadett tévévitáról.

Egyből a közepébe vágott Baló György: a közvéleménykutatási adatok szerint a Jobbikkal együtt az ellenzék leválthatná a Fideszt. Lesz bármilyen választási együttműködés a Jobbikkal - tette fel a kérdést Baló, külön hangsúlyozva, hogy nem kormányzati, csak választási együttműködésre gondol.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a Jobbik politikai vállalkozás, amely arra megy, ahol a szavazókat látja. "Elvtelen megállapodást nem kötünk." Szél szerint az LMP nem fog tudni velük úgy kormányozni, hogy senki nem tudja a Jobbikról, kicsodák, micsodák.

Karácsony Gergely PM társelnök egy határozott nemet mondott, szerinte mára a Jobbik a Fidesz egyik tagozatává vált, kormányra kerülésük esetén ugyanúgy Simicska Lajos fújná a passzátszelet, mint annak idején a Fidesznél. Látszik, a két oldal dobálja a Jobbikot, mint a forró krumplit: míg például Kövér László házelnök azzal érvel, Vona pártjának politikáját nem lehet megkülönböztetni a balodalétól, addig Karácsony a Fideszhez próbálja tolni őket.

Gyurcsány is határozott nemmel felelt, a többi között azzal érvelt, a Jobbik életének túlnyomó része arról szólt, hogy megfélemlített embereket. "A politika nemcsak hatalom, van kultúra és erkölcs is."

A nagy egyetértés után jöttek a rázósabb témák: az első rögtön az volt, hogy mi a reális forgatókönyv a Fidesz leváltására.

Szél nyomott egy rövid kampányszöveget, Gyurcsány pedig elkezdte a visszafogott kioktatását. Azt mondta, ha lenne összefogás, a Fidesz 60-70 helyen vesztene egyéni körzetben, amivel kisebbségbe szorul. Az összefogás legnagyobb akadálya az LMP - tette hozzá. Majd teljesen szenvtelen hangon, Szélre nézve azt mondta,

"Én becsülm, hogy van önbizalom és ígéret, de annak az esélye elhanyagolható, hogy az LMP egy ilyen helyzetben egy választókerületben sem nyer."

Szemére vetette, hogy 2014-ben az LMP különcködése miatt vesztettek 11 mandátumot.

Szél visszavágott: nem az LMP az akadály, "Gyurcsány Ferenc nevéhez bukott kormányzás fűződik, önnek személyes felelőssége van abban, hogy Orbán hatalomra tudott kerülni." Majd ismét az LMP mellett kampányolt.

Karácsony Gergely is a választókerületi összefogás mellett érvelt, és felett egy érdekes kérdést Szélnek: az LMP politikájához közelálló Ács Sándornéval, vagy Mellár Tamással - egykori tanácsadójukkal - szemben állítanának-e jelöltet.

©

Szél csak Mellárra reagált, azt mondta, ők támogatták volna, de bizonyos szempontból az összefogás pártjai kivonultak az együttműködésből. (Mellár Bokros pártjának támogatásával indul Baranya megyében, az LMP támogatásából azért nem kér, mert az LMP nem akar együttműködést.) Karácsony közölte, ők támogatnák Mellárt, ha indulna, Szél viszont azzal zárta le az unszolását, hogy káoszosnak tűnik a helyzet a baloldalon olyan együttműködésbe nem megy bele, amit unicummal kell leöblíteni. Ez a 2014-es listaállításra tett utalása volt, ahol az Együtt-es politikusok csak egy feles lehúzásával tudták elviselni, hogy Gyurcsány Ferenc is rajta van a közös listán.

"De most nem lesz közös lista"

- replikázott Karácsony.

Szél egyébként azzal érvelt, változtattak az álláspontjukon, Gémesi pártjával például szövetkeznek. Baló közbevetette, nem biztos, hgoy matematikailag ez nyerő.

"Nem vagyok matematikus"

- hangzott a talán szállóigévé váló válasz Széltől.

A nem matematikus vonalat Gyurcsány is erősen nyomta - közvetlenül azután, hogy kérdésre válaszolva közölte, nem állnak be Szél mögé, mert az LMP már ott áll mögötte -. Első körben azzal jött, nem szabad olyat mondani a választóknak, hogy 5 forintból 1-et oktatásra költenek. "Nem kormányoztak még, ezért összezavarja önöket a költségvetés. Ez az ígéret 1800 milliárd forint elköltését jelenti, ez olyan, mintha én 18. havi nyugdíjat is ígérnék. Maga azt mondaná, Gyurcsánynak elment az esze."

Csak kormányon is megvalósítható tervvel szabad előállni - figyelmeztetett Gyurcsány (ő már csak tudja - a szerk.), majd még erősebben elmondta ugyanazt: "ezek a szövegek vagy az mutatják, hogy tudják, nem fognak kormányozni, vagy nem veszik komolyan a választókat, vagy nem értik a költségvetést. Bármelyik igaz, ez egy választásra készülő pártnál súlyos dolog."

Szél azzal vágott vissza, ha Gyurcsányék nem bojkottálnák a parlamentet, tudnák, ők alternatív költségvetést nyújtanak be, legutóbb is 1300 milliárd átcsoportosítására tettek javaslatot. Szél kitartott programpontjuk mellett: "ha azt mondjuk, hogy 20 forintból ötöt odaadunk, azt oda is adjuk." A ciklus végéig.

"Akkor abba beledöglünk" - mormogta orra alá Gyurcsány.

Mindenki fújta a saját lemezét arra a kérdésre, mivel lehet megszólítani a választókat. Baló szerint az egészségügy, oktatás, szociális helyzet és a korrupció nem érdekli őket, mire Szél felmondta az ebből a három pontból álló programpontját, Karácsony arról beszélt, együttműködés kell, különben semmi nem lesz a programból, majd jött Gyurcsány a kioktató stílusával, és közölte, "nem jó, ha kampányhangulatban beszélgetnek a stúdióban", majd elmondta ugyanazt, amit a DK születésnapi - és a forradalomra emlékező - rendezvényén is: a kisebb-nagyobb korrekciók elegek, a választók nem akarnak radikális változást.

Vagyis Baló kérdésére egyiküknek sem volt épkézláb válasza.

Gyurcsány folytatta Szél ekézését, a vita ezen pontján Bernadettnek szólította. Baló erre később rá is kérdezett, Szél azt mondja, nincsenek olyan kontextusban, hogy Ferinek hívja Gyurcsányt, de elfogadja, hogy őt a keresztnevén szólította. Ezután a DK elnöke a miniszterelnök-jelöltasszony megnevezést használta.

Az érdemibb rész: Gyurcsány szerint "Bernadett" szájából nem hiteles a korszakváltás, hiszen egy éve Tusnádfürdőn Kósa Lajos Fidesz frakcióvezetővel egymás szavába vágva sorosoztak, felemlegette, hogy alkotmánybíróválasztásban sokáig a Fidesszel és a Jobbikkal működött együtt az LMP. Majd rájöttek, hogy beszorultak 1-2 százalék közé, ezért keresik baloldalon a helyüket.

"Fogadják el, maguk legalább annyit változtak az elmúlt időszakban, mint a Jobbik. Ki tudja, melyik az igazi LMP."

Szél visszautasította a kollaboránsozás vádját az alkotmánybírók ügyében, és megint felemlegette Gyurcsány sikertelen kormányzását. Szerinte a DK elnökének senki sem hinne, mikor arról beszél, mennyit tesz oktatásba vagy egészségügybe, hiszen éppen ő vágta meg a kiadásokat 2007-ben. Itt beígérte az egészségügyi bérek duplázását, mire Gyurcsány ismét lecsapott: most 400 milliárdot ígért oda az előző 1800 milliárd után. "Nincs ennyi a rendszerben. A Költségvetési Felelősségi Intézet 300 milliárdot talált. Ugyanazokból a papírokból dolgozunk. Ha mindenkinek azt mondjuk, amit hallani akar, az országot tönkretesszük."

Szél visszavágott: "Gyurcsány már megmutatta, mit tud kihozni az országból", az LMP többre képes. Annyi előnye mindenesetre volt Gyurcsány kormányzásának, hogy létrejött az LMP - tette hozzá. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen az igazi LMP, a következő választ adta: foglalkozáspolitikában baloldali, kisebbségpolitikában liberális, a kisközösségek szempontjából liberális, amúgy egy zöldpárt. Kicsit még vitatkoztak azon, Gyurcsány mit mondott az egykulcsos adóról, majd az utolsó Baló kérdésre sem adtak érdemi választ - újfent mindenki a saját programját ismertette -, nem derült ki, milyen frappáns témával  akarják és tudják elterelni a migránsozásról az emberek figyelmét.

A vita Gyurcsány és Karácsony számára nem hozott, Szélt nem sikerült bevonni az összefogásba. A teljes vitát itt nézheti meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Szereti a Call of Dutyt? Egy hétig ingyen lehet játszani az új résszel, csak le kell tölteni

Szereti a Call of Dutyt? Egy hétig ingyen lehet játszani az új résszel, csak le kell tölteni

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog