szerző:
hvg.hu

Maros Ákos azt mondta, az eset után rögtön elmesélte 20 embernek a történteket, akik látták a fenekén és combján a nyomokat.

Az Indexen vasárnap este név nélkül megjelent történetet vállalt  fel most névvel is Maros Ákos színész, táncos, televíziós műsorvezető, aki jelenleg Amerikában él. (A cikkben a leírt bántalmazások elkövetője sem volt nevesítve.) Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, Szegeden Kerényi Miklós Gábor egy vállfával elfenekelte egy kollégiumi teremben.

Az eset 23 évvel ezelőtt, 1994-ben történt, Maros ekkor már nagykorú volt. Hangsúlyozta ezt is, és azt is, hogy ő heteroszexuális. Azt mondta, késett, mikor a színpadra hívták, mire Kerényi üvölteni kezdett vele, hogy takarodjon, ki van rúgva. Estére változott a kép, Kerényi akkor azzal ment oda, hogy el kell beszélgetniük erről, "el kell, hogy fenekeljen."

Az elején azt hitte, ez egy vicc, később kiderült, hogy nem az. Arra számított, a rendező majd elbeszélget vele, hogy szedje össze magát. A kollégiumi teremben - amelynek bejáratát egy asztallal Kerényi elbarikádozta - közölte vele, 25-öt fog a fenekére verni.

Erre Maros azt mondta jó. Elmondása szerint Kerényi felszólította, hogy vegye le a nadrágját, amit meg is tett, "ez egy színházban dolgozónak nem nagy dolog megtenni", az alsónadrágját viszont nem volt hajlandó letolni. Úgy emlékszik, azt mondta,

"ez nem fog megtörténni, kedves tanár úr."

Kerényi egy vállfából kivett tartórúddal ütött a fenekére és a combjára háromszor, nagy erővel, mikor Maros mondta, ezt hagyja abba. Kerényi közben biztatta, ha kell akkor sírjon, a könnyek megtisztulást hoznak.

Újra mondta Kerényinek, ehhez nincs kedve,

"a brainstormingot befejezettnek tekintem."

Felszólította Kerényit, hogy álljon félre, majd a padot félre rúgva kiviharzott a teremből. Hazaérve pont házibuliba csöppent, ahol a sok színházi barátjának - táncosoknak, énekeseknek - és az édesanyjának elmesélte, mi történt, megmutatta az ütés nyomait is.

"Hurkás volt a fenekem."

Azt mondta, 1994-ben az abúzus szó nem is létezett, inkább röhögtek a történteken. "Mindig is volt egy Hókuszpók fíling, hogy a törpikéket kergeti" - fogalmazott. Az agya úgy dolgozta fel, hogy a humoros oldaláról fogta meg a történeket, de nem tartja normálisnak, ami történt, de lelkileg nem viselték meg a történtek.

A műsorban azt mondta, az háborította fel igazán, hogy Kerényi a hatalmával élt vissza, ő erre nem szexuális bántalmazásként gondol vissza. "Ha lefejelt volna, az ugyanez a kategória lenne számomra".

Azt mondta, ezek után két darabban dolgozott még együtt Kerényi Miklós Gáborral, akkor egy rossz szót sem szólt. Ordibálni persze ordibált.

Más nevében nem beszélt. Arra a kérdésre, hogy állításait hogyan tudja bizonyítani a bíróság előtt, Maros Ákos azt mondta, mind a ketten tudják, hogy ez megtörtént, illetve van mellette 20 ember, akinek elmesélte a történteket és akik látták a nyomokat a fenekén. Később több kollégájának is mondta, mi történt. Arra bíztatta a többi áldozatot, álljanak elő, ne féljenek. Nem érti, hogy fordulhat elő, hogy nekik kell "szamizdat formájában kommunikálniuk."

A teljes interjú

Kerényi eddig visszautasított minden pletykát

Az interjú után próbáltuk elérni Kerényi Miklós Gábort, de mobilja nem volt elérhető. Az Operettszínház igazgatósága holnap ülésezik, utána tudnak reagálni az elhangzottakra.

Kerényi vasárnap egy közleményben jelentette be, hogy nyugdíjazását kéri, a vele szemben felmerült vádakat azonban visszautasítja.

"Hogy a nyugodt munkát biztosítsam, döntésem az, hogy a mai nappal munkáltatómtól felmentésemet kértem a Budapesti Operettszínház művészeti vezetői tevékenysége alól, továbbá nyugdíjazásomat kezdeményeztem. Szentpétervári bemutatómat követően minden erőmmel azon leszek, hogy tisztázzam magam."

Kerényi Miklós Gábort Kalmár Péter rendező Facebook oldalán nevezte meg szexuális zaklatóként Kalmár volt felesége. A poszt témája a Bors egyik cikkevolt, melyben a lap azt írta, "robbanás előtt a másik színházi botrány, a szakma már tudja, ki lesz a következő".

Kalmár ezek után a blogján pár nappal ezelőtt írt egy nyílt levelet Kerényi fiának - melyben sem őt, sem az apját nem nevezte meg, azonban teljesen egyértelmű volt, kiről beszél -, aki az Operett színház vezető művésze. Ebben Kerényi durva vezetői stílusán kívül leír szexuális zaklatátos történeteket is. Kalmár hangsúlyozza, ő nem áldozat, illetve a posztból érződik az is, kettőjük közt éles konfliktus volt. Kalmár blogbejegyzése után megkerestük az Operett színházat, de akkor nem reagáltak.

Kerényi Miklós Gábor sokáig főigazgatója volt az Operettszínháznak, majd 2014 novemberétől a művészeti vezető lett. Az Operettszínház vasárnapi közleményében azt írta, az igazgatósági értekezleten a volt és jelenlegi vezetők "rögzítették, hogy nincsen tudomásuk olyan eseményről, történésről, bejelentésről, mely a Budapesti Operettszínház működéséhez köthetően szexuális zaklatással kapcsolatos."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Teslára vágyik? Itt a jó hír: erre is kérhető már állami támogatás

Teslára vágyik? Itt a jó hír: erre is kérhető már állami támogatás

Komoly zöldségdrágulás jöhet

Komoly zöldségdrágulás jöhet

Újítás a Wizz Airnél: pénzért automatikusan elvégzi a rendszer az utasfelvételt

Újítás a Wizz Airnél: pénzért automatikusan elvégzi a rendszer az utasfelvételt

Egy világjárvány küszöbén állunk, ez most már tény

Egy világjárvány küszöbén állunk, ez most már tény

Esős, szeles időre számíthatunk

Esős, szeles időre számíthatunk

Lezuhant egy Boeing utasszállító Afganisztánban

Lezuhant egy Boeing utasszállító Afganisztánban