szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Sok települést számításait húzták át a szigorú feltételek. A városaspiránsok sorsáról az e heti HVG-ben olvashat.

A rendszerváltás óta 2017 lehet az első olyan, választásokat megelőző év, amikor egyetlen települést sem léptetnek elő várossá. A várossá nyilvánítás új, szigorú feltételeinek – a település lélekszáma legyen több, mint 10 ezer, és legyen legalább 90 százalék a szilárd burkolatú utak aránya – jelenleg csak a Budapesttel határos Solymár felel meg, a település mégsem él a lehetőséggel.

A szigorítás érzékenyen érintette a legutolsó aspiránsokat. Legalább három tucat olyan település van, amelyik kisvárosi álmokat dédelget. Ők többek között azzal érvelnek, hogy az új kritériumoknak a jelenlegi városok jelentős része sem tudna megfelelni.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!