szerző:
Szegő Péter

Bár finoman szólva sem vagyok lelkes híve a Momentumnak, racionális magyarázatot keresek arra, miért ennyire elutasító a párt egy Jobbik nélküli ellenzéki szövetséget illetően. Úgy tűnik, van ilyen magyarázat. (Vélemény)

Az elmúlt legalább tíz évben körülbelül 6×10²³-szor lehetett olvasni a szabadelvű kórus kiválóságaitól, hogy Magyarországon nincs Igazi, Európai Értelemben Vett Jobboldal (IEÉVJO), és milyen jó lenne, ha lenne.

Erre megalakult a Momentum.

Eddigi megnyilatkozásaiból és lépéseiből én azt a következtetést vontam le, hogy ez a párt szeretne az IEÉVJO lenni.

(Mellékszál, de legalább négy nagyon súlyos problémám van a Momóval, és jogállami körülmények között egészen biztosan nem szavaznék rájuk – nagyon nagy valószínűséggel így sem fogok. A négy probléma:

1., Az elmúlt huszonnyolc év en bloc a politikai klotyón történő lehúzásának szándéka, azaz az első húsz és fél és utolsó hét és fél év egy kalap alá vétele;

2., A pártoktól történő egyformatávolság-tartás, azaz a látszólag kifakult nyilasoknak a fatökűekkel egyformán történő kezelése;

3., Az „egészséges nemzettudat” fontosságának hangsúlyozása. Az egészséges nemzettudat térségünkben eddig két világháborút generált;

4., A politikai önmeghatározás – bal-jobb, illetve liberális-konzervatív-szocialista – hiánya.)

Azt, hogy a Momentum szeretne az IEÉVJO lenni, az is valószínűsíti, hogy a néhai Magyar Demokrata Fórum négy, a Fideszt az utóbbi években a politikai középről élesen támadó prominense – Bod Péter Ákos, Jeszenszky Géza, Kincses Gyula és Raskó György, kik közül legutóbbi vállaltan mecénása is a pártnak – is jelen volt október 15-én a Momentum programjának bemutatásánál.

Márpedig, ha tényleg az IEÉVJO bontogatja előttünk a szárnyait, akkor teljesen logikus, hogy a Momentum semmilyen szövetséget nem kíván kötni az ellenzék – mínusz a látszólag kifakult nyilasok – többi pártjával. A Fidesz 2010-es vagy 2014-es, azóta a Fideszből kiábrándult szavazóira hajtanak, akik – jobb híján – a Fideszre szavaznának ismét, esetleg otthon maradnának, talán egy részük szavazna a Jobbikra, de a többi ellenzéki pártra semmi esetre sem. Ezek a szavazók nyilvánvalóan nem szavaznának egy, az MSZP-től az Együttig, esetleg az LMP-ig terjedő szövetségre, és ha a Momentum részt vesz egy ilyen szövetségben, akkor ezek a szavazók a Momentum számára is elvesztek.

Ezt a föltevést erősíti a Budapest 1. választókerületében történő indulással kapcsolatban kialakult vita. Szívemnek bármennyire is nem kedves, a saját logikája alapján érhető, ha Fekete-Győr András pártelnök elindul Juhász Péter, az Együtt elnöke ellen: Fekete-Győr a fideszes szavazókat kívánja megszólítani, így a kormánypárti jelöltnek – vélhetően Böröcz Lászlónak, a Fidelitas elnökének, V. kerületi alpolgármesternek – is van félnivalója Fekete-Győr indulásától, nem csak Juhásznak.

Persze, fölmerül a kérdés – lásd fönt a 4. pontot –, hogy amennyiben így van, mindezt miért nem lehet nyíltan vállalnia a pártnak. Föltételezem, hogy a politikai hasznosság szempontjából ellenjavallt. Más racionális okot egyszerűen nem találok.

Kéretik Fekete-Győr Andrásnál érdeklődni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Ez már pofátlanság: miközben ön letölti a gépére az igazi programot, észrevétlenül jön vele egy kártevő is

Ez már pofátlanság: miközben ön letölti a gépére az igazi programot, észrevétlenül jön vele egy kártevő is

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Fundamenta-ügynök: „addig csináljuk, amíg tart a munka”

Fundamenta-ügynök: „addig csináljuk, amíg tart a munka”