szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

Bár finoman szólva sem vagyok lelkes híve a Momentumnak, racionális magyarázatot keresek arra, miért ennyire elutasító a párt egy Jobbik nélküli ellenzéki szövetséget illetően. Úgy tűnik, van ilyen magyarázat. (Vélemény)

Az elmúlt legalább tíz évben körülbelül 6×10²³-szor lehetett olvasni a szabadelvű kórus kiválóságaitól, hogy Magyarországon nincs Igazi, Európai Értelemben Vett Jobboldal (IEÉVJO), és milyen jó lenne, ha lenne.

Erre megalakult a Momentum.

Eddigi megnyilatkozásaiból és lépéseiből én azt a következtetést vontam le, hogy ez a párt szeretne az IEÉVJO lenni.

(Mellékszál, de legalább négy nagyon súlyos problémám van a Momóval, és jogállami körülmények között egészen biztosan nem szavaznék rájuk – nagyon nagy valószínűséggel így sem fogok. A négy probléma:

1., Az elmúlt huszonnyolc év en bloc a politikai klotyón történő lehúzásának szándéka, azaz az első húsz és fél és utolsó hét és fél év egy kalap alá vétele;

2., A pártoktól történő egyformatávolság-tartás, azaz a látszólag kifakult nyilasoknak a fatökűekkel egyformán történő kezelése;

3., Az „egészséges nemzettudat” fontosságának hangsúlyozása. Az egészséges nemzettudat térségünkben eddig két világháborút generált;

4., A politikai önmeghatározás – bal-jobb, illetve liberális-konzervatív-szocialista – hiánya.)

Azt, hogy a Momentum szeretne az IEÉVJO lenni, az is valószínűsíti, hogy a néhai Magyar Demokrata Fórum négy, a Fideszt az utóbbi években a politikai középről élesen támadó prominense – Bod Péter Ákos, Jeszenszky Géza, Kincses Gyula és Raskó György, kik közül legutóbbi vállaltan mecénása is a pártnak – is jelen volt október 15-én a Momentum programjának bemutatásánál.

Márpedig, ha tényleg az IEÉVJO bontogatja előttünk a szárnyait, akkor teljesen logikus, hogy a Momentum semmilyen szövetséget nem kíván kötni az ellenzék – mínusz a látszólag kifakult nyilasok – többi pártjával. A Fidesz 2010-es vagy 2014-es, azóta a Fideszből kiábrándult szavazóira hajtanak, akik – jobb híján – a Fideszre szavaznának ismét, esetleg otthon maradnának, talán egy részük szavazna a Jobbikra, de a többi ellenzéki pártra semmi esetre sem. Ezek a szavazók nyilvánvalóan nem szavaznának egy, az MSZP-től az Együttig, esetleg az LMP-ig terjedő szövetségre, és ha a Momentum részt vesz egy ilyen szövetségben, akkor ezek a szavazók a Momentum számára is elvesztek.

Ezt a föltevést erősíti a Budapest 1. választókerületében történő indulással kapcsolatban kialakult vita. Szívemnek bármennyire is nem kedves, a saját logikája alapján érhető, ha Fekete-Győr András pártelnök elindul Juhász Péter, az Együtt elnöke ellen: Fekete-Győr a fideszes szavazókat kívánja megszólítani, így a kormánypárti jelöltnek – vélhetően Böröcz Lászlónak, a Fidelitas elnökének, V. kerületi alpolgármesternek – is van félnivalója Fekete-Győr indulásától, nem csak Juhásznak.

Persze, fölmerül a kérdés – lásd fönt a 4. pontot –, hogy amennyiben így van, mindezt miért nem lehet nyíltan vállalnia a pártnak. Föltételezem, hogy a politikai hasznosság szempontjából ellenjavallt. Más racionális okot egyszerűen nem találok.

Kéretik Fekete-Győr Andrásnál érdeklődni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!