szerző:
hvg.hu

A Kúria csütörtökön megjelent határozatával helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság július 25-én egyhangúlag hozott döntését, így Váradi Barna magánszemély elkezdheti az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy a székelyek elismert magyarországi nemzetiséggé váljanak.

A bírák nem a javaslat érdemével foglalkoztak, mert az nem tartozik rájuk, hanem kizárólag annak a kérelmezőnek a panaszával, aki a kezdeményezés elutasítását kérte.

Az illető arra hivatkozott, hogy Váradi a törvényben előírt legfeljebb 30-nál több aláírást nyújtott be, de ez a Kúria szerint nem kizáró ok.

A másik kifogás az volt, hogy az NVB nem kérte a Magyar Tudományos Akadémia elnökének véleményét.

A Kúria szerint a törvényből nem derül ki, hogy ezt a véleményt mikor kell kikérni, de logikusabb ezt csak akkor tenni, ha összegyűlik a megkövetelt ezer támogató aláírás.

Egyébként pedig a kezdeményezés nem ütközik semmilyen szabályba, tehát helyes volt hitelesíteni – hangzik a határozat.

Az ötlet már a nyáron nagy ellenkezést váltott ki, sokak szerint az önálló nemzetiséggé nyilvánítás káros lenne a szülőföldjükön élő székelyek és általában a romániai magyarok számára.

A törvény adta lehetőséggel azonban minden állampolgárnak joga van élni. Ha Váradi Barnának sikerül ezer támogatót találnia, akkor jön újra az NVB és az MTA, majd az országgyűlés dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról – vagyis el is utasíthatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Visszavett karácsonyi kampányturnéjából a Coca-Cola

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

Rázúdultak a magyarok az Edigital és a Media Markt webshopjaira, volt egy kis meglepetés is

A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt