szerző:
hvg.hu

A Jobbik megváltozásáról és választási esélyeiről írt friss számában az Economist.

Vona Gábor Jobbik-elnök egykor a romabűnözés és az izraeli hódítók ellen lelkesített, ma viszont, a jövő évi parlamenti választásokra készülve már más hangot üt meg – írta a szélsőjobboldali párt és vezetőjének átalakulásáról az Economist.

A Jobbik ma már azt állítja, túl szeretne lépni a jobb és bal közötti szakadékon, és társadalmi konszenzust akar építeni. Vona Gábor szerint minden konstruktív erőnek meg szeretnék szerezni a támogatását, aki rombolás helyett építeni szeretne – idézte a lap.

Vona Gábor szerint nincs helye antiszemitizmusnak és rasszizmusnak.

Az Economistnak Boros Tamás, a Policy Solutions szakértője azt mondta, a Jobbik elnöke Marine Le Pent, a francia szélsőjobbos Nemzeti Front vezetőjét másolja a korábbi keményvonalas üzenetek fellazításában.

Bár sokan neonáci pártnak tartják a Jobbikot, a párt ideológiája mindig is közelebb állt a szélsőséges magyar nacionalizmushoz, mintsem Adolf Hitler csodálásához.

Boros Tamás szerint viszont a pártnál rájöttek, hogy a magyar társadalom általában véve nem radikális, a legtöbb magyart inkább a fizetése és a gazdaság helyzete érdekli.

De a Jobbikon belül néhány képviselőnek nem sikerül az új szerepben maradni.

Dúró Dóra képviselő szerint például a párt szívesen venné a homoszexuálisok szavazatait is, ha úgy érzik, a Jobbik az ő érdekeiket is képviseli. Mégis később a budapesti Gay Pride és a meleg és leszbikus elismert kapcsolat eltörléséről beszélt.

Toroczkai László, a muszlim viseletet betiltó polgármester, pedig a mai napig a Jobbik alelnöke maradt.

A Fidesz vezetői szerint az új vonal a Jobbik részéről csak pózolás. Egyikük az Economist szerint a konkrét szakmai javaslatok, stratégiák hiányára utalva azt mondta, hogy a Jobbik kétségbe van esve, "mert mindent kiárusítottak, és most üres a ház".

De mégis létezik egy piaci lyuk, Magyarországon ugyanis nincs egy kis államot támogató konzervatív párt – tette hozzá a beszámoló.

Sok szavazó szerint Orbán Viktor szakadatlan Soros-ellenes kampánya egyszerűen bolondság.

Mégis, a Jobbik térnyerése ellenére, Orbánnak állhat a zászló, mert az ellenzék szétszabdalt és demoralizált, a gazdaság jó állapotban van, a külső ellenségek jelentette veszély sulykolása pedig összeránotta a Fidesz táborát – tették hozzá.

Csak az a kérdés, a jövő évi választáson ki lesz Orbán Viktor mögött a második befutó – Boros Tamás szerint könnyen lehet, hogy a megújult Jobbik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!