szerző:
hvg.hu

A Závecz Research friss adatai szerint a Fidesz felfele szálló ágban van, a második legerősebb politikai erő a Jobbik, és a DK erősebb az LMP-nél.

A választókorú népesség körében 31 százalékon áll a Fidesz, majd a sorban a Jobbik áll. Utóbbi a második legerősebb politikai erő, bár az elmúlt hónapban 12-ről 10 olvadt a támogatottsága. Az MSZP is veszített szimpatizánsokat, a múlt hónapban 9 százalékon állt, ezúttal 8 százalékos. A Demokratikus Koalíció október és november között is emelkedett némileg, méghozzá 5-ről 6 százalékra. Az LMP támogatottsága 5 százalékos maradt. Az Együtt és a Párbeszéd 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók aránya tekintélyes, 34 százalékos.

©

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 49 százalékot ért el a novemberi adatok szerint, a Jobbiknak 18 százaléka van, az MSZP 12 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 10 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 2 százalékára számíthat, az Együtt–Párbeszéd, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

©

A választások előtt nagyjából fél évvel érdemes a százalékos arányoknak megfelelő szavazói számokkal is illusztrálni a pártok táborának méretét. A Fidesznek most két és félmillió híve van. A Jobbik nagyjából nyolcszázezres támogatottsággal rendelkezik, a szocialista pártnak körülbelül 650 ezer híve van. A Demokratikus Koalíció mögött félmillió választópolgár áll, az LMP-nél nagyjából 400 ezer fő található – olvasható az adatok értékelésében.

A felmérést november 6-a és 14-e között készítették, ezer, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező felnőtt magyar állampolgár véleményét kérdezték meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Itt meghallgatható az opera, amiért Orbán Milánóig utazott

Megszigorítják a menekültekre vonatkozó szabályokat Németországban

Megszigorítják a menekültekre vonatkozó szabályokat Németországban

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Kutyafalka terrorizálja a lakótelepen élőket Várpalotán

Emmi: minden hajléktalannak jut hely

Emmi: minden hajléktalannak jut hely