Windisch Judit
Windisch Judit

Stand up comedis elemekkel dúsítva mutatta be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt választási programját Salgótarjánban.

Bár saját bevallása szerint nem az ígérgetés híve Gyurcsány Ferenc DK elnök, azért a salgótarjáni programbemutatón ebből sem volt hiány. Bár Gyurcsány korábban bírálta Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a Fizessenek a gazdagok kampánya miatt - hivatkozva arra, hogy a tisztességes középosztályt nem illik fenyegetni, őket inkább támogatni kell -, maga is meghirdette ugyanezt.

"Akinek többje van, az vállaljon többet" - közölte Gyurcsány. Az egykulcsos adó mítosza hódít, ő pedig nem is vitatja, hogy egy átlagos, illetve az áltagost 1,5-2-szer meghaladó jövedelmet nem kell túladóztatni, de "a 6-800 ezret keresőknek nem lehetne többet fizetni?" - vetette fel. "Kérdezem azokat, akik beleesnek."

Konkért elképzelést nem mondott, a közteherviselésre és szolidaritásra hivatkozott. De van egy másik felvetése is: "az örökség 100 millió forint fölötti része nem adózhat egy picit? Orbán Viktor tisztességgel szerzett vagyonának örököseinek, bank és cégtulajdonosoknak azzal kellene számolniuk, hogy tönkremegy a gyerekeik élete? Nem, hazafias dolgot tesznek!"

Gyurcsány szerint nem kell félni a baloldalnak, hogy a magas vagyonok örökségei után hozzájáruást kérjenek, sokan ugyanis csak adósságot örökölnek. "Tessék nemzetinek lenni, Széchenyinek lenni, nem lopni, harácsolni és önzőnek lenni."

Morajlás fogadta a teremben, mikor közölte, olvasta, hogy néhány ember 2 millió forint fölötti nyugdíjat kap, miközben vannak, akik 30-40 ezret. "Térdre, imára" azoknak, akik ilyen kevés pénzzel egyedül maradnak. Nyugdíjplafon és nyugdíjkorrekció is kell - mondta, szintén számok nélkül. A nyugdíjasok ritkán vesznek plazmatévét, de sokat költenek gyógyszerre és rezsire, annak magasabb az inflációja - hozott egy példát a változtatás irányára.

Nagy tapsot kapott az a javaslata, hogy a külföldön élő állampolgárok Magyarországra bejelentkezve ne kaphassank magyar nyugdíjat. Sokszor olyanokról van szó, akik nem is magyarok. Ígérte még a rokkantnyugdíjazás felülvizsgálatát, elég pénzt rászoruló idősek gondozására, otthonápolására vagy intézményi ellátására. Több tízezrek várnak segítségre, a kormány pedig nem vesz róluk tudomást Gyurcsány szerint.

Bár ő szokott azon vitatkozni, mennyit lehet ígérni, szerinte ebben visszafogottság kell, mégis, "az idősek nyomorúsága felett átlépni erkölcstelenség."

©

A múlt vitái helyett inkább az oroszokról beszéljünk

Gyurcsány megint elmondta, amit szokott, hogy múlt sokaknak és sokféleképpen fáj, senkiét nem vitatja el, de a múlt helyett inkább a jövővel kellene foglalkozni, például arról, hogyan lehetne energiafüggetlen az ország az oroszoktól, vagy mi legyen a "rezsicsökkentésnek hazudott költségvetési, szociális ámokfutás helyett." Szerinte ehelyett inkább a házakat kellene szigetelni.

Bizonyos kapacitásig ingyen internetet ígért, "ez állampolgári jog", a "bornírt nemzeti konzultáció helyett inkább neten lehetne véleményt mondani a fontos kérdésekről."

Bár a kampányszövegük szerint Orbán és Európa között kell választani - szerinte az EU az utolsó mentsvár a "korrupt maffiakormány ellen" -, azt azért maga is belátja, az emberek a vacsoraasztalnál nem arról beszélnek, hogy milyen jó az EU, hanem hogy mennyire keveset keres a család. "A bérunió bornírt ötletét nem fogom propagálni, de a cél helyes, muszáj bért emelni, de figyelni kell arra is, hogy ne zárjon be fél Magyarország", ha a vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a bért.

A minimálbért a létminimum szintjére emelné, a közfoglalkoztatottaknak is adna ennyit. A kis- és középvállalkozásokat azzal támogatná, hogy 1-3 foglalkoztatott után elengedné a járulékfizetést. Így nem fognak csalni - véli Gyurcsány. Nem hibáztatja őket a jelenlegi gyakorlat miatt - hogy a dolgozókat vannak, akik részben zsebbe fizetik -, szerinte ha nem így tennének, tönkremennének.

Nagyot nevetnek azon a poénján, hogy itt minden nemzeti, csak a kormány nem, majd mikor a NAV-ról beszél, azt mondja, "nemzeti ám a kárikittyom".

Öregecskedő férj angolt magol

A pedagógusok terheti csökkenteni kell, a Klik-et megszüntetni, "mert nem klikkesedni akarunk, hanem szabaddá akarjuk tenni az iskolákat", és a településekre bízni a döntést arról, milyen típusú iskolát szeretnének. Helyben jobban tudják, mint Orbán, és mint "az egyébként mostanra rendkívül európai módon beszélő és gondolkodó oktatási államtitkár."

Majd jött a vallomás: öregecskedő férjként iszonyatos erőfeszítésébe került megtanulnia angolul olyan szinten, hogy papír nélkül előadást tarhasson. Ezzel rátért arra, sok országban kétnyelvű az oktatás, nem akkor tanulnak meg a gyerekek angolul, ha a szülő ki tudja fizetni a magántanárt.

Vastapsot kap a tankötelezettségi korhatár 18 évre emelése. A kötelező hit- és erkölcstant is eltörölné, a felsőoktatásba ingyenes belépést biztosítana, méltányos tandíjat vezetne be, a jól teljesítők pedig annál magasabb ösztöndíjhoz jutnának. Akkor nem lesz 120 ezer az átlagfizetés, ha az ország tele van nyitott, jól képzett emberekkel. Hosszú idő elérni az osztrák, olasz, német bérszínvonalat, de meg kell tenni az első lépéseket - mondja Gyurcsány.

Fizessen az állam a magánellátás után?

Gyurcsány arról beszélt, nem kritizálja a "szívességkereskedelemben" élőket - vagyis akik előnyöket szereznek az állami egészségügyi ellátásban -, szerinte azok a felelősek, akik hazudtak a vizitdíjról. Felvetette, ha a tb-t fizető ember azért választ magánszolgáltatót, mert az állami nem tudja időben ellátni, akkor az állam fizesse ki a plusz költségét.

"Az állam vagy gyógyítson, vagy fizessen!"

Azzal is érvelt, a magánorvost választók miatt az állam duplán jól jár: a beteg nem az ő számláját terheli, és utat nyit azok előtt, akik nem tudnak magánba menni. Azt javasolja, ez a költség legyen leírható az adóból.

Egészségügyi bérelemelést is ígért, mert nem fog itt maradni orvos, bár számot is sem mondott. Eleresztett egy poént: "maguknak könnyű, maguk fiatalok, de mi lesz velem? Magamért aggódom, ha nem értenek félre." Gyurcsány egyébként egy korábbi beszédében máshogy érvelt, akkor arról beszélt, tudják róla, ha akarja, kifizeti a magánszolgáltatást is. Bár nem akar rémtörténeteket sorolni, de azért felhozza, Budapest egyik legjobb kórházában hónapok óta nem végeznek mammográfiát, mert nem működik a gép, az emberek 3-4 hónapot várnak egy egyszerű hasi ultrahangra, és miközben a kormány szuperkórházat épít, addig más párt politikusai hősugárzót visznek be a kórházakba.

"Ezt tetted Eduárd... helyett.. ezt tette a magyar kormány" - szórakoztatta közönségét Gyurcsány.

Imádták az alázós poénokat

Felvihogott, füttyögött és tapsolt a közönség, mikor Gyurcsány azt kimondta azokat a szavakat, hogy "az egyenes tekinetű Matolcsy György". Itt egyébként arról beszélt, be kell vezetni az eurót, és jobban hisz az Európai Központi Bankban, mint Matolcsyban, "akinek szemében nem a jövő, hanem a sokszor tragikus indulattal és pártossággal teli múlt fényeit látja." Odafagyasztanák a mosolyt Polt Péter legfőbb ügyész "egyébként angyali arcára." Poltról "az igazság sugározódik, csak nem a közös, hanem a sajátja, a hazugság és hatalomféltés." Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, hogy legyen üldözője a hozzá kötődő bűnöknek, Polt meg foglalkozzon tyúkperekkel, tehetsége és tisztessége erre teszi alkalmassá - mondta Gyurcsány, és ezt is nagyon megtapsolták. Beszélt arról is, különleges ügyészi hivatalt állítanának fel a nagyobb ügyek vizsgálatára.

Tarlós emberi vonásai

Nem hagyhatta ki a főpolgármestert sem, akinek két emberi vonása van: legalább úgy tud káromkodni, mint ő, és nem rossz a rockzenében. "Biztos ismeri, hogy ne vágj ki minden fát, de mi lenne, ha nem csak hallgatná, de meg is hallaná?" - tette fel a gúnyos kérdést Gyurcsány, mire a közönség megint fölröhögött. A DK szerint inkább zöld Budapest kéne, a Városliget megőrzésére és a Népliget megújítására van szükség.

Kell két új Duna híd, a 3-as és 4-es metrót is meg kell hosszabbítani. Az aluljárók akadálymentesítésével kapcsolatban azt mondta, "hogy egyszer törne el a bokája, nem kívánom, de tapasztalja meg, milyen érzés lebicegni, akkor nem lenne ilyen nagyvonalú."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak

Hatott a FINA fenyegetése, nem indul rivális versenysorozat

Hatott a FINA fenyegetése, nem indul rivális versenysorozat

Megint bíróság elé kell állnia a korábban felmentett pécsi hajléktalannak

Megint bíróság elé kell állnia a korábban felmentett pécsi hajléktalannak

A Fidesz szerint Gruevszkit fenyegeti a macedón, baloldali Soros-kormány, ezért megilleti a védelem

A Fidesz szerint Gruevszkit fenyegeti a macedón, baloldali Soros-kormány, ezért megilleti a védelem

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján

20 év börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert megöltek miatta egy embert

20 év börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert megöltek miatta egy embert