szerző:
hvg.hu

Huszonhat éven keresztül folyamatosan megtartották a Magyar–Német Fórumot, de 1992 után idén először elmaradt. Ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő megkérdezte, mi ennek az oka.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente válaszolt, tőle tudjuk, hogy a berlini szövetségi külügyminisztérium kérésére nem rendezték meg idén a fórumot, tekintettel „arra, hogy a német fél a Bundestag-választás, illetve az azt követő kormányalakítási tárgyalások időszakában nem kívánt ilyen fórumot tartani; más országok vonatkozásában is így jártak el”.

Magyar hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat folytonosságának fenntartása jegyében az Andrássy Gyula Egyetem és a Magyar-Német Ifjúsági Egyesület szervezésében idén is megtartották az ifjúsági szekciót, a Fiatalok Magyar–Német Fórumát. „A Magyar–Német Fórum pedig, a kétoldalú kapcsolatok és az esemény melletti szilárd elkötelezettségünk jegyében, terveink szerint ismét megrendezésre kerül majd” – tette hozzá.

A Magyar–Német Fórumot még Antall József és Helmut Kohl alapította 1992-ben, felváltva tartották Berlinben és Budapesten és a hagyományok szerint a legtöbbször mindkét fél külügyminisztere megjelent az eseményen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!