szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Menekültek tízezreit engedi át Magyarországon illegálisan a kormány, miközben idén alig ezer ember kapott itt hivatalos befogadást – olvasható a HVG hetilap cikkében.

Ugrásszerűen megnőtt az utóbbi hónapokban azoknak a menekülteknek a száma, akik a balkáni útvonalon érkeztek, és a kerítéssel védett szerb–magyar határon átjutva mentek tovább Nyugat-Európa felé – állítja a HVG hetilapnak Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója. Októberben 1017 új menedékkérő lépett be Szerbiába Bulgária vagy Macedónia felől, ám a szerb befogadóközpontokban csak 350 fővel nőtt a létszám. Szerb menekültügyi adatok alapján már legalább 5–6 ezer ember tűnt el a rendszerből – indokolja Siewert, miért kezdtek nyomozásba a munkatársaikkal annak kiderítésére, hová is tűnik el Szerbiából a menekülteknek ez a népes csapata. A korábban a határ túloldalán megismert családokkal beszélgetve derült ki számukra, hogy miután nyáron elterjedt a hír a tranzitzónákban, hogy nem érdemes kivárni a hivatalos magyar eljárást, más megoldást kell keresni.

„A magyar hatóságok szinte minden menedékkérelmet elutasítanak, viszont a korábbiaknál könnyebben lehet átjutni Magyarországon” – ezzel a két tényezővel magyarázta Siewert a bekövetkezett változást. Hozzátette: a híresztelések nyomán nyár óta több százan hagyták el önként a tranzitállomásokat, holott előtte a többségük már egy éve várakozott szerb oldalon a továbbjutás lehetőségére, majd hónapokat töltött el a tranzitokban. Utóbbiak – a civil szervezetek tapasztalata szerint – ma már Németországban vagy más európai országokban vannak.

Németországban október végéig 73 ezer menekültkérelmet nyújtottak be szír, iraki és afgán állampolgárok – ők azok, akik jellemzően a nyugat-balkáni útvonalon jutnak el Európába –, míg Magyarországon az idén eddig csupán ezren kaptak valamilyen (többségében a menekültstátusnál kevesebb jogot garantáló, oltalmazotti) védelmet. Vagyis tízezrek juthattak illegálisan át Ausztriába és Németországba azóta is, hogy felépült a magyar déli határ mentén a kerítés.

A mozgásnak olykor jól látható jelei is vannak. November elején például a Fejér megyei Ráckeresztúron balesetet szenvedett, a fának hajtott egy BMW, amelyből 10 sérült külföldit szabadítottak ki a magyar mentősök.
 
Részletek a friss HVG-ben.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Jön a műhúsos állateledel

Jön a műhúsos állateledel

Összelegóztak egy teljes városrészt a Los Angeles-i hajléktalanoknak

Összelegóztak egy teljes városrészt a Los Angeles-i hajléktalanoknak