szerző:
hvg.hu

Egymásra találtak az egykor ádáz ellenségek - Semjén most már nem lát semmilyen lényeges különbséget közte és a HGY között.

Noha korábban viharos volt a Hit Gyülekezete és a Fidesz, a KDNP viszonya, egy ideje egyre jobb a viszony, és most végre Semjén Zsolt is előadást tartott a Hit Gyülekezete teológiai főiskoláján, a Szent Pál Akadémián, írja az MNO. Semjén az egyház közleménye szerint ezt mondta: "„Nagyszerű, hogy úgy vagyunk itt együtt, hogy egyikünk sem adott fel semmit. Mindegyikünk azt mondja, amit mindig is mondott, és kiderült, hogy az értékeink, a felfogásunk sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondoltuk volna, sőt, minden lényeges kérdésben ugyanazt gondoljuk.” Semjén szerint az állam és egyház szétválasztásából nem következhet az egyház és a társadalom elválasztása.

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor 2016 végén találkozott Andy Vajnával és Habony Árpáddal, később azt állítván, hogy csak polgári csevej történt, nem volt szó az ATV ellenzékiségének feladásáról. A rendszerváltáskor és utána a Hit Gyülekezetének az SZDSZ-szel volt jó kapcsolata, később az MSZP-SZDSZ Horn-kormány alatt állami banktól kapott kölcsönt, hogy felépítse csarnokát.

2002-ben Németh még így beszélt Semjénről, a Fideszről a Magyar Narancsnak: "Ha jól emlékszem, Semjén Zsolttal egyszer találkoztam. Az elmúlt négy év a felekezeti és vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény megváltoztatására irányuló kormányzati szándék jegyében telt el, ez rányomta a bélyegét a viszonyunkra. Miután Várhegyi Attila a parlamentben bejelentette, hogy a polgári kormány soha semmilyen formában nem fogja támogatni a Hit Gyülekezetét, később pedig Molnár Róbert kisgazda képviselő feljelentett minket a Legfőbb Ügyészségen, nemigen maradt beszélnivalónk az egykori kormánypártokkal."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!