szerző:
hvg.hu

Török sajtóhírek szerint egy török néptánccsoport Budapesten lépett fel, de a tagok nagy része nem tért haza. Több lap úgy tudja, hogy menedéket kértek Magyarországon, de a bevándorlásügyi hivatal szerint nem nyújtottak be ilyet.

A Dogan török hírügynökség szerint Magyarországra menekült egy ankarai ifjúsági néptáncegyesület 11 tagja, egyelőre nem tudni, pontosan miért.

A Sözcü című török ellenzéki napilap azt írta: először fordult elő, hogy egy nemzetközi fesztiválra elutazó török csoport külföldre menekül.

A Dogan keddi beszámolója szerint az összesen 16 fős csoport november 5-e és 10-e között fellépett egy budapesti rendezvényen, de csak öten tértek vissza közülük Törökországba. Úgy tudni, a táncosok átlagéletkora 20 év felett volt.

Ahhoz, hogy az egyesület külföldre utazhasson, a törvény értelmében először a Török Néptáncszövetséghez nyújtott be kérelmet. A jóváhagyás után a csoporttagok számára az ankarai rendőrség szolgálati útlevelet állított ki. A táncosok már a rendezvény előtt, november 1-jén Budapestre utaztak.

A Dogan valamint a Hürriyet Daily News is úgy tudja, hogy ugyanettől az egyesülettől júliusban Bosznia-Hercegovinában lépett fel egy csoport, és onnan még mindegyikük hazatért.

A Török Néptáncszövetség (THOF) idén 86 különböző egyesületnek és klubnak engedélyezte, hogy külföldi rendezvényen vegyen részt – írta a hírügynökség. Az érintett csoport minden tagjának friss volt az engedélye.

Az ankarai főügyészség nyomozást indított az ügyben.

Az AP hírügynökség a török állami hírügynökségre (Anadolu) hivatkozva azt jelentette, hogy Törökországban vizsgálat indult a 11 táncos ügyében, akik a hírek szerint menedéket kértek Magyarországon. Több török lap is úgy tudja, hogy menedéket kértek a táncosok Magyarországon.

A hvg.hu megkereste az ügyben a Belügyminisztériumot és a külügyi tárcát. A belügytől továbbították a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szűkszavú válaszát, amely szerint „a csoport tagjai nem nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon”. Mást nem közöltek.

Egyelőre nem tudni, pontosan hol lehetnek most a táncosok, illetve ha valóban Magyarország területén tartózkodnak, meddig maradhatnak itt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!