szerző:
hvg.hu

Több mint fél éve függesztették fel a letelepedési kötvényprogramot, de a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal csak most közölte a végleges adatokat.

A Magyar Nemzet írása szerint 6538 külföldi személy kapott letelepedési engedélyt befektetőként és további 47 fő tartózkodási engedélyt, vagyis ennyien nem éltek a lehetőséggel, és nem váltották át a tartózkodási engedélyt letelepedési engedélyre. Összesen tehát 6585 külföldi vett részt a programban, de ennél több emberről van szó, ugyanis családegyesítés címszó alatt 13 300 bevándorló kapott magyar letelepedési engedélyt.

A lap azt írja, ez a szám magasabb lehet, ugyanis a csak tartózkodási papírokat kapó külföldiekről a bevándorlási hivatal nem vezet elektronikus nyilvántartást, így „ezen adatokról a hivatalnak nem áll módjában tájékoztatást nyújtani”.

A programban hivatalosan tehát 19 885 külföldi vett részt, tizenötször annyi engedett be a kormány, mint amennyi menekült – 1294 ember – befogadását kérte az Európai Unió.

Összesen 58 különböző nemzet állampolgára kapott letelepedési engedélyt a kötvényprogrammal, a legtöbben a kínaiak vannak, de sokan érkeztek Irakból, Afganisztánból, Iránból, az észak-afrikai és az ázsiai térségből is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!